karierno upravljanje

Ženska inženirka. Ženski inženirski poklici

Kazalo:

Ženska inženirka. Ženski inženirski poklici

Video: I'mpowered for the future: interview with Emilija Stojmenova Duh, PhD. 2024, Maj

Video: I'mpowered for the future: interview with Emilija Stojmenova Duh, PhD. 2024, Maj
Anonim

Če upoštevamo trg dela, je težko opaziti, da se v zadnjem času povečuje povpraševanje po tehničnih posebnostih. Prefinjeno oblikovalsko delo, načrtovanje in oblikovanje danes privablja ne le predstavnike močnejšega spola. Meje se brišejo in, kot kaže praksa, ženske postajajo vedno bolj glavni in vodilni inženirji. Kaj privlači dame k takšnim posebnostim in kako razumeti, da se želja po tehnični sferi skriva v rafinirani naravi? Ta vodnik vam bo pomagal pri soočanju s takšnimi težavami.

Inženiring kot eno najbolj priljubljenih področij

Prve omembe tehničnih posebnosti segajo v daljne 13-16 stoletja. Takrat se je začelo obdobje množične gradnje, ko so se znanstveniki in strokovnjaki z vsega sveta lotili načrtovanja in izdelave prvih orožij in vojaških vozil za vojaške operacije. Iskanje izumiteljev in obrtnikov, ki razumejo delovanje mehanizmov, je pogosto spremljalo določene težave. Eden vidnih predstavnikov tehnik tistega časa je bil Leonardo Da Vinci - znan umetnik in znanstvenik.

V sovjetskih časih se je začel razcvet tehničnih posebnosti brez primere. Skoraj vsak otrok, ki je prišel v šolo, je rekel, da je njegov oče inženir. Razmere so se močno spremenile po perestrojki, ko so humanitarne posebnosti postale bolj priljubljene na trgu dela. Vse več maturantov šol je začelo sanjati o poklicih pravnika, novinarja, psihologa in računovodje.

Vendar je zdaj v letu 2019 trg dela prenasičen s humanistiko. Številni diplomanti največjih univerz ne delajo po poklicu in včasih celo ostanejo brez službe. Tehniške stroke začenjajo porabljati več povpraševanja, statistika pa kaže, da se plače takšnih delavcev povečujejo. Evropske države se lotijo ​​hitrega razvoja proizvodnje, zato potrebujejo pametne strokovnjake.

Top 15 inženirskih poklicev

Med ogromnim oceanom delovnih mest so vse pomembnejše tehnične posebnosti. V tem primeru je inženiring ločeno področje, ki vključuje več ključnih panog.

Strokovnjaki so opredelili seznam, ki vključuje 15 tehničnih panog, ki kažejo poklice v povpraševanju v prihodnjih letih. Vsi so, tako ali drugače, na inženirskem področju. Tej vključujejo:

  1. Pritožbeni inženir. Zagotavlja hiter odziv na pritožbe kupcev glede kakovosti končnih izdelkov.
  2. Poklic je inženir oblikovanja, katerega ključne odgovornosti so ustvarjanje, oblikovanje in preizkušanje najnovejših izumov.
  3. Inženir energije - upravlja sisteme za oskrbo s toploto in plinom.
  4. Gradbeni inženir. Oseba, ki je sposobna izvajati zapletene projekte gradnje stavb in objektov.
  5. Inženir živilske industrije, ki oblikuje in upravlja sisteme za avtomatizacijo za ustvarjanje različnih skupin izdelkov.
  6. Poklic "kemijskega inženirja" je strokovnjak za preučevanje lastnosti, strukture in metod racionalne predelave kemičnih surovin.
  7. Inženir komunikacij. Raziskovalec v svetu radijske tehnologije.
  8. Ontoengineer je specialist, odgovoren za delo umetne inteligence.
  9. Akustika je še eno tehnično področje. Takšen inženir se ukvarja z ustvarjanjem zvočne izolacije v prostorih.
  10. Poklic "inženir oblikovanja". Ukvarja se z razvojem natančnih shem in načrtov načrtovanja.
  11. Biotehnolog - specialist genskega inženiringa, ki se ukvarja z ustvarjanjem novih izdelkov, rastlin itd.
  12. Strojni inženir je eden prvih tehničnih poklicev. Strokovnjaki, ki sodelujejo pri načrtovanju in delovanju mehanske opreme.
  13. Procesni inženir ali proizvodni inženir, ki optimizira in izboljšuje delovanje naprav in naprav.
  14. Metrolog ali priča. Inženir, ki izračuna natančnost merilne tehnike.
  15. Inženir elektrotehnike - se ukvarja z namestitvijo, vzdrževanjem in popravilom prenosa v električnih napetostnih tokokrogih.

Seveda so na vrhuncu priljubljenosti tehnične posebnosti z pristranskostjo v oblikovanju. Prihodnji inženirji se imenujejo tudi zaposleni z znanjem računalnika in robotike.

"Tehnične posebnosti za močnejši spol" in drugi stereotipi

Na žalost, a tudi danes je splošno sprejeto, da se v vrsto inženirjev lahko pridružijo samo moški. Večina jih je razvila logično razmišljanje, ki pomaga pri njihovem delu. V zadnjem času pa vse več deklet predloži dokumente za pridobitev višjega inženirskega izobraževanja. Takšna diskriminacija v 21. stoletju je očitno nesprejemljiva. In čeprav se ob omembi ženske inženirke zarečejo moški, dame počasi dokazujejo svojo strokovnost in vse bolj zasedajo položaje specialistov velikih gradbenih podjetij.

Tehnična dekleta razkrijejo svojo majhno skrivnost v tej smeri. Glavna stvar je po njihovem mnenju ljubiti to, kar počnete. Uspeh pride, ko delaš, kar hočeš.

Kako razumeti, da je inženiring vaša smer

Deklica, ki jo zanima fizika in matematika, se lahko prijavi ne le za šolskega učitelja. Obstaja več točk, ki bodo pomagale prepoznati nagnjenost deklice do inženirskih poklicev:

  • Nagnjenost k introverziji. Nekaj ​​pasivnosti v komunikaciji je koristno za nekoga, ki bo delal po posameznih naročilih in projektih.
  • Odgovornost. Ta kakovost je potrebna za inženirje prihodnosti, saj je treba številne projekte spremljati in izvajati pravočasno.
  • Ljubezen do računalništva in natančnih ved. Dekle, ki pozna fiziko, je neumnost 21. stoletja. In če ima odlično vizualno logiko, bo v prihodnosti postala prava najdba za vsakega delodajalca.
  • Pogosto so ženske inženirke v otroštvu nagnjene k sestavljanju, sestavljanju sestavljank in konstrukciji.

Kateri tehnični trendi so postali priljubljeni pri dekletih?

Ker je izpostavil nagnjenost k inženirskim specialnostim, bodoči študent začne iskanje želenega poklica. Zelo pomembno je, da temelji na osebnih interesih - nekateri raje delajo s stavbami, drugi pa radi oblikujejo postavitve za spletna mesta in računalniške programe. In čeprav ženske veljajo za daleč od inženiringa, številni primeri uspešnih ženskih tehnikov vedno bolj dokazujejo nasprotno.

Obstaja več osnovnih ženskih inženirskih poklicev, ki jih najpogosteje izvaja pošteni spol. Nagnjeni k natančnim znanostim. To:

  • poklic inženirja oblikovanja;
  • inženir-arhitekt;
  • spletni specialist ali spletni inženir;
  • inženir telekomunikacij.

Značilnost tehničnih poklicev za ženske

Strokovnjaki so opredelili eno ključno kakovost, ki bo ljudem pomagala delati kot inženir. Velja za moške in ženske. Strokovnjaki menijo, da je to sposobnost obdelave velike količine informacij. Razmišljanje v obliki diagramov in risanje postavitev in oblikovanja bo pomagalo pri načrtovanju prihodnjih predmetov.

Obstaja tudi mnenje, da računalniški inženiring pridobiva vse večjo priljubljenost med ženskami. Zato bodoči kandidati, ki želijo začeti opravljati ta poklic, črpati znanje in postati samozavesten uporabnik osebnih računalnikov.

Fizično delo ali pomanjkanje le-tega - kaj naj izbere ženska?

Dve skrajnosti, ki sta v večini poklicev poudarjeni, sta velika aktivnost ali sedeče delo. Tako prva kot druga možnost lahko negativno vplivata na zdravstveno stanje.

Nekateri moški menijo, da ženska inženirka zaradi velike fizične napetosti ne more delati v tehnični stroki. Vendar ne upoštevajo položajev, kjer je potrebna intenzivna miselna aktivnost.

Glede izbire smeri in kraja dela ženske inženirke ni jasnih nasvetov. Vendar je treba opozoriti, da morate skrbeti za svoje zdravje in ne pozabiti na majhne odmore, ker žensko telo reagira na dražljaje večkrat močneje od moškega.

Vstopnica za poklic ali kako se prijaviti za inženirsko specialnost

Preden deklica nadaljuje z izbiro izobraževalne ustanove, je treba na začetku določiti lastne interese. Dekle, ki ga zanima živilska industrija, mora natančno preučiti biologijo in kemijo. Dame, ki imajo raje robotiko, morajo obvladati fiziko in oblikovanje.

Večina izobraževalnih ustanov ob sprejemu oceni rezultate izpita iz 2 obveznih predmetov in fizike. Nekateri inštituti poleg tega opravljajo sprejemne izpite za temeljit izbor kandidatov.

Prednosti in slabosti stroke

Preden se prijavite za sprejem na inženirsko specialnost, je vredno razmisliti o vseh njegovih pozitivnih in negativnih straneh. Po nekaterih poročilih več kot 70% tistih, ki so diplomirali inženirja, najde delo v nekaj mesecih. Poleg tega, kot kažejo statistike, inženirji na trgu dela opažajo povečanje denarnih prejemkov za delo. Pogosto izkušeni inženirji delajo po individualnem urniku, ki pomaga pri porazdelitvi sil in izvajanju projektov na visoki ravni. Opis delovnih mest in možnost dodatnega izobraževanja je še en plus, ki pritegne prihodnje inženirje.

Minusi stroke vključujejo določeno monotonost in rutino. Inženirsko delo zahteva vztrajnost in zbranost, kar ni primerno za ljudi, ki raje delajo kretensko. Potrebno je tudi temeljito preverjanje rezultatov - ena napaka lahko pokvari rezultat projekta.

Kje lahko delam za žensko?

Veliko svetovno znanih podjetij potrebuje strokovnjake. Ženska inženirka bo svoje znanje uporabila pri študiju umetne inteligence, robotike, velikih tovarnah in podjetjih. Tehnično izobraževanje je primerno tudi za medicino, gradbeništvo, arhitekturo, energetiko itd.

Mnogi delodajalci so pozorni na spol inženirjev, ki ga vodi stereotipno razmišljanje. V tem primeru bo morala dama prepričati šefa, da ima dovolj znanja in usposobljenosti. Če pa se nadlegovanje nadaljuje tudi s popolnim izpolnjevanjem delovnih nalog, ali je vredno najti delodajalca brez klišejev in okvirov?

Povprečna plača inženirjev

Prejemki za delo so odvisni od številnih dejavnikov: izkušenj, usmeritve dejavnosti in izobraževanja. Na začetku je plača inženirja 15-25 tisoč rubljev na mesec. Po podatkih za leto 2017 izkušeni delavci prejemajo od 35 do 70 tisoč rubljev na mesec.

Delavci, ki izvajajo kompleksne in pomembne dejavnosti na strateških objektih, zaslužijo v povprečju 80-130 tisoč rubljev na mesec. Zaposleni v zasebnih komercialnih organizacijah lahko prejemajo tudi visoke plače.

Najboljši nasvet za žensko inženirko

Tehnični poklici so brez primere rasti. Vedno več delodajalcev si prizadeva najti inženirja prihodnosti, ki bo svoje delo poznal od in do. Zakaj se ne bi preizkusili v tej vlogi?

Ne skrbite zaradi diskriminacije ali stereotipov, da gre za izključno moški poklic. Praviloma se vse mletje na delovnem mestu konča, ko vodstvo vidi rezultat dela ženske inženirke.

Zanimiva smer z dobrimi plačami, primerna za odgovorne ženske - vse to lahko zdaj rečemo o tehničnih posebnostih. Glavna stvar je zanimanje za oblikovanje in sposobnost razmišljanja s pomočjo ikoničnih sistemov, ostalo pa bo prišlo z razvojem inženirskih veščin!