zaposlovanje

Zaposlovanje - kaj je to: učinkovito iskanje zaposlenega ali nesmiselno porabljen denar?

Kazalo:

Zaposlovanje - kaj je to: učinkovito iskanje zaposlenega ali nesmiselno porabljen denar?
Anonim

Vsi vedo, da je najbolj dragocen vir vsakega podjetja osebje. Le ljudje zagotavljajo nemoteno delovanje sodobnih strojev, proizvajajo blago in storitve ter tudi zbirajo kapital. V zvezi s tem se postavlja vprašanje: kaj je zaposlovanje? Privabiti dragocene zaposlene ali zaslužiti lastnike podjetij in tiste, ki potrebujejo delo?

Sodobna iskanja zaposlenih

Vsakega lastnika podjetja zanima dobro osebje, toda kje najdem ustrezne zaposlene? V te namene so bile razvite tehnike za uspešno zaposlovanje.

Ta modna beseda je pred kratkim vstopila v naš besednjak, a je že trdno zasidrana v njej. Torej, zaposlovanje - kaj je to? Ta beseda se nanaša na izbor osebja, ki vključuje iskanje prave organizacije ljudi in njihovo usposabljanje. Kadrovski agent, vodja osebja - ti stavki so sopomenke besede "regrut".

Vrste zaposlovanja s strani izvajalca

Kdo je rekruter? Obstajata dve možnosti. Prva, dražja za podjetje, je organizacija lastne službe, ki išče zaposlene, med njimi izbere najbolj vrednega kandidata in ga usposobi. Te tehnologije zaposlovanja zdaj veljajo za zastarele.

Druga možnost, ki je sodobnejša in cenejša za podjetje, ki potrebuje zaposlenega, so storitve posameznih kadrovskih agencij, katerih namen je izbrati točno določen kader za vsako podjetje, ki naroča.

Kako delujejo agencije za zaposlovanje?

Način, kako podjetje izbira kadre, ni skrivnost, čeprav je uspešnost podjetja na trgu odvisna od pravilnosti uporabljenih tehnik. Konec koncev, kaj je kadrovanje? Najprej je učinkovit način zaslužka.

  1. Uporaba interneta. Nemogoče je zaposliti zaposlenega, ki noče dobiti dobičkonosnega mesta. Zato mnogi, celo delovni ljudje iščejo nov kraj, svoje življenjepise objavljajo v spletnih imenikih. Naborniki redno pregledujejo posodobljene kataloge. Čeprav ta metoda ni povsem učinkovita, saj večina življenjepisov pripada univerzitetnim diplomantom ali ne zelo izkušenim zaposlenim s posebnostmi, ki niso na trgu dela.

  2. Lov na glave V angleščini je ta izraz preveden kot "lov na glave". Zaposlovanje z glavo na glavo - da je to precej težaven način, kako "pridobiti" pravo osebje, ne vedo mnogi. Nabornik ne išče le pravega zaposlenega, temveč ga privabi iz svojega starega delovnega mesta na novega. Običajno se lovci na glavo lovijo na izkušenega zaposlenega na vodstvenem položaju, da bi mu ponudili podobno mesto po ugodnejših pogojih. Za posebej dragoceno osebje lovci na glavo prejemajo dobro denarno nagrado, običajno v višini ene ali dveh plač glede na svoj položaj.
  3. Nič zaposlovanja. Ta tehnika vključuje zaposlovanje osebja za zelo ozko specializacijo. Če se na primer vaše podjetje ukvarja s prevozom, je za to, da poiščete vredne zaposlene, najbolje, da se obrnete na kadrovsko agencijo, specializirano izključno za logistiko. Ni dvoma, da zaposlovalci vedo vse o posebnostih vašega podjetja, nenehno komunicirajo s strokovnjaki na tem področju in bodo izbrali točno tiste strokovnjake, ki jih potrebujete.

Kako je organiziran postopek zaposlovanja?

Na prvi stopnji zaposlovalci analizirajo prosta delovna mesta, ki jih je treba zapreti, in naredijo portret bodočega prijavitelja. Glede področja zaposlovanja je treba reči, da je to delo za subtilnega psihologa. Morate imeti dobro predstavo o tem, kakšno prosto delovno mesto iščete in kakšne zahteve so mu predstavljene med intervjujem.

Drugi korak je iskanje kandidata. Za to se uporabljajo vse vrste tehnik, vključno z ogledom življenjepisa v omrežju, objavljanjem oglasov, analizo "pasivnih kandidatov" in tako naprej.

Izbira več potencialnih zaposlenih, zaposlilec opravi razgovor s potencialnimi zaposlenimi. Ocenjujejo se življenjepis, komunikacijske sposobnosti človeka, njegove delovne izkušnje in poklicne spretnosti.

Po odhodu treh ali štirih najprimernejših kandidatov jih natečajnik združi z osebo, ki je oddala nalog za prosto delovno mesto. Na tej stopnji se praviloma izda pravnomočna razsodba o tem, kdo od prosilcev bo zasedel to mesto. Po tem se zaposleni, sprejet na prosto delovno mesto, za kratek čas prilagodi podjetju in začne z delom.