karierno upravljanje

Poklici sistema "človek - znak". Seznam in opis poklicev

Kazalo:

Poklici sistema "človek - znak". Seznam in opis poklicev
Anonim

Prava izbira poklica vpliva na sposobnost človeka skozi njegovo življenje. Če se človek ukvarja z ugodnimi dejavnostmi, bo to čim bolj učinkovito. Prinesel bo zadovoljstvo in dostojen dohodek.

Pri izbiri bodočega poklica se je najbolje osredotočiti na klasifikatorja profesorja Klimova. Na osnovi njega so vse posebnosti razdeljene v določene sisteme. Pomembno mesto med njimi zasedajo poklici sistema "človek - znak".

Vrsta poklica "človek - znakovni sistem"

Glavna značilnost poklicev, povezanih s sistemom "človek-znaki", je duševno delo, s pomočjo katerega poteka ustvarjanje in uporaba različnih znakovnih sistemov. Predmeti dela vključujejo vse vrste simboličnih poimenovanj, simbolov in izrazov. Na primer govor v vseh njegovih pojavnih oblikah (zvočni in neverbalni signali), znaki, formule, diagrami, številčne oznake, zemljevidi, figure, beležke, tabele, risbe, prometni znaki. Naloga je razvoj, razmnoževanje, prevajanje simboličnega sistema v človeško razumevanje. In v obratni smeri - šifriranje podatkov za njihovo prenašanje z uporabo elektronskih medijev.

Poklici, povezani z delom z znakovnimi sistemi, so raznoliki in zanimivi. Razmislite o najpogostejših in iskanih danes.

Sistemski administrator

Sistemski administrator je ena najpomembnejših posebnosti katere koli organizacije. Morda zdaj ne boste našli niti enega podjetja, v katerem ni avtomatiziranih sistemov, računalnikov in interneta.

Vzdrževanje lokalnega računalniškega omrežja v podjetju v delovnem stanju je glavna dejavnost sistemskega skrbnika. Poleg računalnikov in prenosnih računalnikov lahko v lokalno omrežje vstopi tudi druga pisarniška oprema. Telefoni, faksi, kopirni stroji, tiskalniki so tudi pod nadzorom skrbnika sistema. Najpogosteje ta strokovnjak spremlja tudi varnost povezav, protivirusno opremo in zaščito pred krampanjem.

Poklic sistemskega administratorja je na trgu dela več kot povpraševan. Ni treba imeti višje strokovne izobrazbe. V nekaterih primerih je morda dovolj srednjih specialnih in nekatera podjetja z veseljem najamejo študente.

Spletni mojster

Webmaster je še en poklic, ki je neposredno povezan z računalniki in internetom. Dejavnost spletnih skrbnikov je razvijanje in ustvarjanje spletnih mest in aplikacij.

Če mora isti sistemski administrator imeti tudi specializirano izobrazbo, četudi ne višjo, lahko oseba, ki se je izobraževala na povsem drugem področju, postane webmaster. Ali pa sploh brez izobrazbe, saj se lahko s poklicem spletnega mojstra seznanite sami. Naučite se osnov in razvijajte svoje veščine. Za začetek z ustvarjanjem najpreprostejših spletnih mest je na internetu veliko platform za to. In sčasoma povečajte raven in zaslužite dober denar.

Nobena organizacija, ki se spoštuje, danes ne more brez informacijske podpore na internetu, in sicer brez lastne spletne strani in skupine v družbenih omrežjih. Tako so tudi spletni skrbniki zelo povpraševani na trgu dela.

Borzni posrednik

Vsak posrednik je po svoji naravi posrednik pri nakupu ali prodaji katerega koli blaga in storitev, pri sklepanju poslov z nepremičninami na področju zavarovanja in vrednostnih papirjev.

Borzni posrednik se ukvarja s posredovanjem pri transakcijah med kupcem in prodajalcem. Posrednik lahko dela na borzah, borzah ali menjalnicah.

Njegova dejavnost je borzno trgovanje, katerega končni rezultat je dokončanje transakcije, ki jo opravi posrednik. Njegove odgovornosti vključujejo spoštovanje vseh pravil za vodenje in obdelavo posla, reševanje spornih vprašanj. In tudi analitika - izračun dobičkonosnosti sporazuma.

Poleg borze obstajajo borzni in finančni posredniki, nepremičninski in zavarovalni posredniki.

Notar

Poklici sistema "človek - znak" so pogosto v stiku z drugimi vrstami, na primer s sistemom "človek - človek". Jasen primer tega so notarji. Delujejo z znakovnimi sistemi in neposredno z ljudmi.

Notarji so v bistvu zelo odgovorna dejavnost, saj pogosto prevaranti poskušajo goljufivo pridobiti potrdilo o določenih dokumentih. Prav sestavljanje in overjanje različnih dokumentov je glavna dejavnost notarja. Vsak notar mora imeti višjo pravno izobrazbo in številne osebne lastnosti, ki mu bodo omogočile čim bolj učinkovito delo.

Poleg dela z dokumenti notarji svetujejo in sodelujejo s pravosodnimi in preiskovalnimi organi.

Blagajnik

Najbolj "pomemben" je poklic blagajnika. Dejansko vsak dan v celotni izmeni blagajna dela s številkami.

Položaj blagajne ni tako preprost, kot si mislijo ljudje, ki niso povezani z njo. V resnici blagajna ni samo oseba, ki dela v supermarketu v bližini hiše in prebija blago na trak. Povpraševanje po blagajnah je veliko ne le v trgovskih verigah.

Obstaja več specializacij:

  • blagajnik;
  • blagajnik-operater;
  • blagajna računovodje;
  • blagajnik;
  • blagajniški administrator;
  • blagajna-tiketer;
  • blagajna-natakarica;
  • blagajna.

Vse specializacije so združene z delom s številkami, gotovino, dokumenti, ponekod pa tudi z vrednostnimi papirji. Tako je stroka več kot odgovorna. Oseba v tem položaju mora biti izjemno pozorna, natančna in potrpežljiva.

Jezikovni prevajalec

Poklici sistema "človek - znak" vključujejo ne samo delo z jezikom številk, računalniškimi simboli, vsemi vrstami dokumentov in izrazov. Dejavnosti, povezane s tujimi jeziki, veljajo tudi za ta sistem.

Jezikoslovec, jezikoslovec, se ukvarja s preučevanjem zgodovine nastanka, razvoja, distribucije jezikov in jezikovnih skupin. Njegova pristojnost vključuje sestavljanje slovarjev in enciklopedij, poučevanje, pa tudi prevode, če je specializacija jezikoslovec-prevajalec. Obstaja tudi ločen poklic - prevajalec. Ti ljudje so neposredno vključeni v prevajanje ustnega in pisnega tujega govora, besedil.

Poklici sistema "človek - znak" so večplastni in razširjeni. Zahtevani so in prosilci z določeno miselnostjo in osebnimi lastnostmi lahko v tem sistemu enostavno izberejo svojo vrsto dejavnosti, posebnost in poklic.