povzetek

Vzorčni življenjepis prevajalca ni predloga, ampak "vizitkarska karta" specialista

Kazalo:

Vzorčni življenjepis prevajalca ni predloga, ampak "vizitkarska karta" specialista
Anonim

Iskanje zaposlitve je tudi delo, ki zahteva skrbnost, potrpljenje in skrbno pripravo življenjepisa. Poklic prevajalca ni izjema. Malo je verjetno, da bo mogoče opraviti s kratko preizkusno nalogo in se zaposliti. Vzorčni življenjepis prevajalca je nekakšna vizitka, katere besedilo bo bolj privlačno, da bo prosilec prejel povabilo na razgovor. Življenjepis mora biti kratek, vendar obsežen, v njem pa naj ne bodo samo strokovne spretnosti in delovne izkušnje, temveč tudi osebne lastnosti, ki kandidata razlikujejo od vseh drugih kandidatov.

Značilnosti nadaljevanja pisanja

Vprašanje, ki skrbi vsakega strokovnjaka pri sestavljanju vzorca prevajalčevega življenjepisa: v katerem jeziku naj bo besedilo napisano? V idealnem primeru je treba besedilo življenjepisa sestaviti v parih, na primer rusko-angleški ali rusko-nemški. Besedilo življenjepisa v tujem jeziku je skoraj testna naloga. Tuje besedilo vam bo omogočilo oceno kakovosti prevoda.

Naslov življenjepisa je standardno izpolnjen, pri čemer so prikazani ime in priimek, naslov in telefonska številka za stike. Če položaj vključuje oddaljeni način delovanja, je bolje, da v življenjepis dodate fotografijo. Po tem priporočamo, da takoj napišete, katere jezike govorite, povezane poklice, ki so povezani z dejavnostmi prevajalca.

V vzorčnem življenjepisu prevajalca je najbolje prikazati podrobnosti, za katere se je kandidat specializiral. To so lahko pravne teme ali medicina. Ne pretiravajte, ogromno specializacij je znak, da človek ve veliko, a le malo, zato je to iskanje denarja in nič v bistvu. Navedite, katere vrste storitev lahko zagotovite - prevajanje ali tolmačenje, urejanje, simultano prevajanje.

Zdaj lahko začnete opisovati izkušnjo, ta postavka se lahko zmanjša na minimum. Opišite svoje znanje računalniških programov. V sodobnem svetu ne moreš brez računalnika, bolje je, ko kandidat pozna posebne programe, OmegaT, Lingvo, Trados. Če imate znanje za delo s programi za obdelavo zvoka, videa in slik, ne pozabite vključiti teh podatkov. Po tem lahko prikažete svojo izobrazbo. Če drugo izobraževanje ni povezano s prevodi, ampak je povezano s posebnostmi, potem je to treba omeniti. Navedite profilna usposabljanja in seminarje, ki ste se jih udeležili. Če ste potovali v tujino na praktične jezikovne urice, to ne pozabite prikazati.

V vzorčnem življenjepisu prevajalca navedite priporočila, če obstajajo. Velik plus, če obstajajo ocene o vašem delu, tudi na internetu, jih citirajte in obvezno vključite povezave.

Če obstaja znanje, ni pa izobrazbe

Je mogoče postati prevajalec brez izobrazbe? To vprašanje postavljajo mnogi. Lahko, vendar se morate potruditi. Preden se prijavite za dobro plačano službo, si ustvarite portfelj. Na internetu lahko prevzamete majhna naročila, če imate radi knjige - prevajate, kupujete novo opremo - prevajajte navodila. Ta pristop ne bo ustvaril samo portfelja, ampak tudi prakso. Sprejmite ponudbe potencialnih delodajalcev, da opravite testno nalogo. Prej ali slej ga boste lahko najbolje izpolnili in dobili dostojno povabilo na nov in zanimiv projekt z dostojnim plačilom.

Prevajalec poklicev: slabosti in slabosti

O pozitivnih vidikih:

  • približno 75% vseh prostih mest zahteva znanje tujega jezika, vsaj na minimalni ravni;
  • Lahko se zaposlite ne le v prevajalski agenciji, temveč tudi v turistični agenciji, tujem podjetju, novinarju ali na področju trženja in oglaševanja;
  • precej visoka plača za visoko usposobljene strokovnjake z znanjem tujih jezikov;
  • priložnost, da vedno dobite dodatno delo, začasna naročila in sodelujete v zanimivih projektih.

Negativni vidiki poklica

Če vam uspe dobiti osebnega prevajalca, boste morali pozabiti na svoje osebno življenje. Mnogi delodajalci prevajalce iz nekega razloga uvrščajo med storitvene uslužbence in se v skladu s tem nanašajo nanje. Takšnega direktorja je mogoče prepoznati že v fazi prvega razgovora, praviloma glede na predlagano majhno plačo in naklonjenost. Cenite svoje delo in čas!