karierno upravljanje

Kateri dejavniki vplivajo na izbiro poklica: šola, družina, prijatelji, osebne sposobnosti

Kazalo:

Kateri dejavniki vplivajo na izbiro poklica: šola, družina, prijatelji, osebne sposobnosti

Video: Suspense: I Won't Take a Minute / The Argyle Album / Double Entry 2024, Maj

Video: Suspense: I Won't Take a Minute / The Argyle Album / Double Entry 2024, Maj
Anonim

V tem članku se ne bomo pogovarjali o tem, kaj storiti in kakšna pravila je treba upoštevati, da se bo vaš otrok odločil za nadaljnje poklicne smernice. Tudi tukaj ne boste našli praktičnih nasvetov o izbiri življenjske poti. Poskušali bomo maksimalno razkriti številne funkcije, ki lahko najstniku preprečijo, da bi rešil to težko nalogo, vendar se mora okolju le poskušati izogniti.

Vsak od nas se mora vsaj enkrat soočiti …

Mogoče v veliki večini primerov vsak od nas ne sprejema nobenih odločilnih odločitev, ki bi ga vodili samo neodvisni sklepi. Pogosto nam na pomoč priskočijo družina in bližnji prijatelji ter samo ljudje, ki vplivajo na naše življenje in dejavnosti. Zato naše odločitve temeljijo na življenjskih izkušnjah in stališčih predstavnikov družbe okoli nas, katerih mnenje do nas ni ravnodušno.

Izjemno pomembno je, da se oseba, ki se odloči za to odločitev, objektivno analizira informacije, prejete od zunaj in od tu, da oblikuje svoje lastne zaključke. Sorodniki pa morajo v najtežji in najbolj prepričljivi obliki posredovati informacije nekomu v težkem položaju. Še posebej, če je ta nekdo najstnik, ki določa njegovo prihodnjo življenjsko pot.

Kateri dejavniki torej vplivajo na izbiro poklica? Spodaj bomo poskušali to razumeti in maksimirati razkritje te teme, ki bo koristna tako za mlade na začetku samostojne življenjske poti, kot za njihove starše.

Vloga samoregulacije v poklicni samoodločbi

Osnove izbire poklica so v neposrednem videnju sveta okoli teme. In to pomeni, da na tej poti igra pomembno vlogo stopnja duševne zavesti človeka (v našem primeru najstnika).

Z drugimi besedami, otrok bi moral biti sposoben oceniti lastne zmožnosti in značilnosti osebnega razmišljanja s cilji, ki si jih v prihodnosti zastavi. Takšni mladostniki v sodobni psihologiji dobijo naziv "samostojno razmišljanje", saj lahko, kot nihče drug, samostojno določijo svoje mesto v življenju in s tem v delovno nišo.

Da bi ugotovili, koliko se je človek sposoben odločiti za to najpomembnejšo nalogo, lahko opravite test za izbiro poklica, ki bo s svojimi rezultati pokazal stopnjo samoodločbe posameznika.

Vpliv družine na prihodnost

Vendar pogosto do starosti 16-18 let otrok še ni sposoben imeti ustrezne ravni samozadostnosti, da bi brez težav določil svojo prihodnjo pot v glavni dejavnosti. Zato izbira delovnega poklica v številnih družinah temelji na kolektivnem usklajevanju, ki tehta vse prednosti in slabosti. Včasih se to zgodi eksplicitno, včasih le kot posreden učinek na otroka.

Pogosto starši, ne da bi se tega zavedali, otroku vsiljujejo tak ali drugačen način življenja in ne moremo reči, da je tak položaj poklicne orientacije (izbira poklica) pravilen s psihološkega vidika. Ali pa je to posledica njihove nerealizacije ali pa ker je ta pot plemensko polje (dinastije učiteljev, zdravnikov, pravnikov). Na splošno so motivi za izbiro poklica različni. Toda takšen pristop vodi k temu, da si posameznik izbere podjetje, ki mu ni všeč: dela na neljubem delovnem mestu ali - kar je najslabše - nima nagnjenosti k tej ali tej posebnosti.

Sociološki vidik izbire življenjske poti

Kateri dejavniki vplivajo na izbiro poklica, če najstnik ni dovolj zrel, da bi sam spremenil življenjske odločitve? Tako je, mnenje vrstnikov in prijateljev. Žal je ta težava že vrsto let pogosta (in nikakor ni sodobna) - pri odločitvi otrok morda ne razmišlja o tem, kaj mu bo prineslo zadovoljstvo ali o tem, za kaj ima fiziološko nagnjenost.

Precej pogosto izbira delovnega poklica temelji na banalni nepripravljenosti na sodelovanje s tesnimi prijatelji. Za najstnika je matura na srednji šoli vedno psihološka travma do te ali druge stopnje. Če torej bližnji prijatelj želi postati znan zdravnik in zapusti svoj rojstni kraj za nadaljnje šolanje, lahko vaš otrok odide za njim samo zaradi posrednega strahu pred osamljenostjo. Primer te situacije dokazuje dejstvo, da bi morali starši posegati v proces poklicne samoodločbe otroka, vendar objektivno.

Izbira poklica za študente - česa se bati

Pogosto nas vsakdo prepreči živeti s tako imenovanimi miti - uveljavljenimi stereotipi, ki praviloma nimajo nobene zveze z resničnostjo. To je ogromen kup prejetih informacij, ki se sčasoma nabirajo in se sploh ne pretvarjajo o vlogi resnice v določenem vprašanju.

Zato motivi za izbiro poklica pogosto temeljijo na prav teh mitih. Pogosto se zgodi, da najstnik (ali celo njegovi starši, kar je velikokrat žal) nima jasnega nabora podatkov o določeni posebnosti. Posledično se lahko mnenje stroke oblikuje na podlagi njihovih lastnih subjektivnih zaključkov. Takšni sklepi nimajo ničesar s statistiko, zato se otrok odpravi na študij poklica, ki je samo po osebnem mnenju njegovih staršev (in nič več) prestižen, bolj povpraševan na trgu dela in donosen.

Psihološki bloki in stališča

Kateri dejavniki vplivajo na izbiro poklica? Ali bolje rečeno, kdo od njih ovira reševanje te težave čim bolj pravilno? Res je - psihološki bloki in stališča najstnika, njegova negotovost v lastne sposobnosti, strah, da ne bo izpolnil pričakovanja svojih staršev ali videti slabše od vrstnikov v očeh družbe.

Pogosto je to posledica dejstva, da se otrok boji, da ne bo dobil pravega števila točk za sprejem na izbrano specialnost in izgubil celo leto zaman. Zato otroci pogosto poskušajo izbrati rezervno opcijo, opravijo izpite za to specialnost, ki je med prosilci manj povprašena. Kratkoročno je ta slika videti super - najstnik študira, izgubljenega časa ni. Če pa na situacijo pogledate nekoliko globlje, potem se izkaže, da je vse veliko slabše: pokvarjena usoda, neljubljen poklic in služba, ki ne prinaša nobenega užitka.

Zato je bolje dvakrat premisliti: ali je to izgubljeno leto vredno tako obsežnih žrtev?

Osebno življenje in njegov vpliv na izbiro bodočega poklica

Za sodobne starše ni novica, da v starosti 16-18 let skoraj vsak najstnik doživi prvo ljubezen, občutke srca in z njimi drame. Žal, zdaj je toliko informacij o sodobni mladini, da že v tako nežni dobi mnogi razmišljajo o tem, ali jim bo njihov prihodnji poklic stal na poti do popolne družinske sreče?

Množica serij, internetnih virov, literature - vse to najstnika razmišlja o tem, ali mu bo ljubljeno podjetje omogočilo, da bo srečen ne samo v službi. In spet želim vsem zagotoviti, da so vsa ta domneva le še en mit. Zdravnik do zdravnika in odvetnik do odvetnik. Ali bo vaš otrok deloholik, koliko bo dal za delo - na to vprašanje lahko odgovori le čas. Zato pri izbiri otrokovega prihodnjega poklica sploh ne smete razmišljati o interakciji osebnega življenja in dela.

Profesor Klimov in njegov pogled na reševanje tega problema

Dr. E. A. Klimov že vrsto let preučuje vprašanje psihologije najstništva in delovne usmerjenosti, zato ima svoje mnenje o tem, kateri dejavniki vplivajo na izbiro najstniškega poklica.

Odkril je številne dejavnike vožnje, ki neposredno vplivajo na otrokovo samoodločbo glede njegovih prihodnjih dejavnosti.

Najprej igra vlogo mnenja sorodnikov, ki so odgovorni za prihodnje življenje otroka, tako pred družbo kot pred seboj. Zato na lestvi dejavnikov po Klimovem mnenju prvi korak zaseda vizija staršev.

Pomembno vlogo ima ožji krog najstnika - njegovi prijatelji in tovariši, učitelji z avtoriteto, ki vplivajo na otrokovo izbiro nekoliko manj kot starejši družinski člani.

In šele potem so otrokovi neposredni načrti in lastna vizija nadaljnje poklicne usmerjenosti, želja in pretencioznosti do ene ali druge dejavnosti. In najstnikove sposobnosti, njegova miselnost, sposobnost opravljanja določenega poklica zasedajo zadnjo stopnjo vpliva.

Kot vidite, s psihološkega vidika test za izbiro poklica v praksi ni tako priljubljen med prijavljenimi. Ker malo ljudi na začetku svoje življenjske poti razmišlja, ali mu bo izbrana dejavnost po nekaj desetletjih všeč, ali mu bo delo dodeljeno z lahkoto.

In nekaj statistike

Pri nas je sistem informacijske podpore prijaviteljem precej razvit, zato se lahko kdorkoli obrne na ustanovo po lastni izbiri in dobi potreben povzetek dejstev za določeno specialnost. A kot kaže praksa, mladostniki iz leta v leto prihodnjo pot izberejo povsem spontano, ne da bi jih vodili nikakršni posveti kariernega svetovanja.

Dve tretjini prijavljenih se praviloma ne more odločiti za poslednjo izbiro specialnosti, ostali pa so globoko prepričani v svoja stališča, ki pogosto temeljijo na mnenju starejših in bližnjih.