karierno upravljanje

Kako v tujino delati in živeti? Navodila, prosta delovna mesta

Kazalo:

Kako v tujino delati in živeti? Navodila, prosta delovna mesta

Video: Kako zaposleni osebno in poslovno raste. V pogovorni oddaji s Tanjo Skaza in gostjo Tanjo Andrejc. 2024, Maj

Video: Kako zaposleni osebno in poslovno raste. V pogovorni oddaji s Tanjo Skaza in gostjo Tanjo Andrejc. 2024, Maj
Anonim

Zaslužek v tuji valuti je način, da relativno hitro zaslužite za stanovanje, avto ali odpiranje lastnega podjetja v domovini. Nekateri želijo oditi v tujino na stalno prebivališče, da bi družini zagotovili višji življenjski standard. Vsekakor bodo delovne izkušnje v tujih podjetjih vlagatelju v prihodnje omogočale, da se lahko prijavi na višja delovna mesta doma. Toda kako iti v tujino na delo? Kam lahko Rusi odidejo na delo ali v prihodnost v stalno prebivališče?

Kam iti in kako izbrati državo za priseljevanje?

Kako iz Rusije oditi na delo v tujino? Pri načrtovanju selitve morate pri izbiri destinacije upoštevati trenutno politično situacijo v svetu. Na primer, selitev v stalno prebivališče v Bolgarijo je lažja, ne potrebuje dolgih priprav ali velikega števila dokumentov, priti na Japonsko pa ni tako enostavno, vendar pa morate dobro poznati jezik, da se zaposlite v novem kraju. Nekatere države so do Rusije sovražne, zato je bolje, da pri izbiri smeri opustite takšna navodila, saj je morda težko najti službo ali tam najti stanovanje.

Skupne destinacije za kvalificirane strokovnjake

Kam iti na delo v tujino? Med Rusi so že dolgo najbolj priljubljene naslednje države:

  1. Združeno kraljestvo. Država ima stabilne gospodarske in politične razmere, sprememb in nekaterih težkih razmer ni pričakovati, zato se Velika Britanija pogosto odloča za selitev. V zadnjih dveh desetletjih se je tja preselilo skoraj 200 tisoč državljanov postsovjetskega prostora. Najlažje je namestiti nadarjene posameznike, visoko usposobljene socialiste, potomce britanskih državljanov, cerkvene delavce, zaposlene v mednarodnih podjetjih in športnike.
  2. Kanada. To je ena najbolj dostopnih in priseljenim državam prijaznih držav. Vzpostavljen je program "Kvalificirani strokovnjak", ki olajša premestitev strokovnjakov v neko podjetje, izselitev je poenostavljena za poslovneže, investitorje in podjetnike. Obstaja veliko število humanitarnih programov in beguncem se zagotavlja resnična pomoč. Kanadčani selitev pozdravljajo iz družinskih razlogov.
  3. Nova Zelandija. Migracijska politika je zelo podobna kanadski. Na Novo Zelandijo se lahko preselite, če želite opravljati poklicne dejavnosti, študirati v državi ali se ponovno združiti s sorodniki, državljani Nove Zelandije.
  4. Avstralija. Odsotnost zunanjih groženj in nenehno visok življenjski standard privabljata na celino vse več priseljencev iz vsega sveta. V Avstralijo se odpravijo poiskati dobro plačano službo, poiskati poslovne partnerje in začeti podjetje. Obstaja humanitarni program, namenjen tistim, ki iz nekega razloga ne morejo ostati v svoji domovini: možno je preganjanje iz nekega razloga ali grožnja življenju in zdravju.
  5. ZDA. Mnogi sanjajo o selitvi v Ameriko. Možna je neposredna imigracija, za katero je potrebno pridobiti vizum na veleposlaništvu (v ZDA morajo biti sorodniki, človek mora imeti izjemne dosežke na področju športa, druge sposobnosti, željo po vlaganju v gospodarstvo) ali posredno (priti morate na turistično ali delovno vizo in nato spremenite ga v priseljevanje).

Kam lahko grem v službo brez kvalifikacij?

Kam lahko grem na delo v tujino? Tuja podjetja in zasebni podjetniki ponujajo prosta delovna mesta za nekvalificirano delovno silo. Raven plač v primerjavi s prebivalci države ni zelo visoka, vendar imajo ljudje brez izobrazbe in študenti med počitnicami možnost zaslužiti v tujini veliko več, kot ponujajo doma. Odidejo na obiranje, delo v storitvenem sektorju ali čiščenje.

Nekvalificirani delavci najpogosteje odhajajo v ZDA ali sosednje države Vzhodne Evrope. V Ameriki je več ponudb in v prid sosednjih držav govorijo nizki stroški prehoda, podobna miselnost in jezik. Rusi pogosto izberejo Poljsko, Bolgarijo, Nemčijo, Madžarsko ali Češko. Iz severnih regij gredo v baltske države ali Skandinavijo, prebivalci Vladivostoka pa na Kitajsko.

Pomembni dejavniki, ki jih je treba upoštevati

Kako lahko grem na delo v tujino? Pomembno je analizirati nekatere dejavnike, da izberemo pravo smer in določimo načrt za premik. Na primer stopnja znanja tujega jezika. Če želite dobiti dobro plačano službo, morate dobro obvladati angleščino ali nemščino in lokalni jezik države, v kateri je načrtovana selitev. Za delo morate iskati določeno področje dejavnosti.

Določiti je treba plačo in vnaprej izračunati, koliko denarja bomo porabili za najem stanovanja, hrano in dnevne potrebe. Prosilci, ki gredo na začasno delo nekvalificiranim strokovnjakom, želijo dobiti zaposlitev v podjetjih, ki zagotavljajo stanovanjska in zdravstvena zavarovanja, toda običajno je plača nekoliko nižja kot pri drugih delodajalcih.

Še posebej pomembna je razpoložljivost izkušenj in ustrezna izobrazba. V državi, v katero se priseljenci nameravajo odpraviti, je treba navesti diplomo srednješolske ali visokošolske ustanove v Rusiji. O tem bomo podrobneje govorili v nadaljevanju. Kako v tujino živeti in delati? Še vedno je treba pripraviti življenjepis. Delodajalec pogosto zahteva, da izpolni vprašalnik. Vse točke je treba naslikati čim bolj jasno in v celoti, saj takšni vprašalniki pogosto opravijo računalniški izbor in šele nato sodijo v roke strokovnjakov kadrovske službe.

Bodite prepričani, da se seznanite z delovnimi in migracijskimi zakoni države, izbrane za priseljevanje. Morate poznati zakone države, kamor prosilec hodi tako na delo kot na turiste. V mnogih državah, zlasti v Aziji, se tradicije (vključno z verskimi) svetijo v čast in človek, ki jih ne pozna, se lahko znajde v neprijetnem položaju in bo celo prisiljen plačati impresivno globo.

Priznavanje izobraževalnih dokumentov

Kako iti v tujino na delo? Ruski dokument o izobraževanju vam bo pomagal dobiti zaposlitev v Evropi ali ZDA. Na zahodnem trgu denimo še vedno stoji cena na primer ruska inženirska šola, dobrodošla je tudi humanistika, ki pa je še nekoliko bolj zapletena. Še več, diplome v tujini praktično niso nikjer priznane. Toda iskanje dela bo vseeno uspelo, če poskusite.

Najprej morate dokumente prevesti v uradni jezik države in postaviti apostille - to je poseben žig, ki potrjuje pristnost dokumenta, pečate in žige na diplomi. Diploma brez apostille (tudi prevedena) nima nobene moči. Ta postopek lahko traja do dva meseca.

Nato morate doseči priznanje ruske diplome v tujini. Če želite to narediti, se morate za potrditev znanja obrniti na katero koli državno univerzo. Vlogi mora biti priloženo prevedeno diplomo in dodatek, nato pa pojdite na ustrezen oddelek za izobraževanje. Če učni načrt na ruski univerzi sovpada s tistimi vedami, ki jih poučuje na tuji univerzi, bo čez nekaj mesecev diploma potrjena in izdano potrdilo o enakovrednosti.

Teoretično je vse razmeroma preprosto, v praksi pa mnogi ruski specialisti zavrnejo diplomo. Na primer, v Švici je to skoraj nerealno. V tem primeru bo specialist lahko dobil službo, vendar za eno stopnjo nižjo od ruske. Na primer, glavni računovodja z izkušnjami se lahko zanese le na položaj pomočnika. Toda zadržane ambicije ruskih strokovnjakov v tujini v celoti izravnajo visoke plače.

Delo v Španiji za ženske v storitvenem sektorju in nabiranje moških

Kako v tujino živeti in delati, če na primer govorimo o Španiji? Več kot 40% priseljencev iz nekdanje ZSSR živi v velikih mestih: Alicante, Barcelona ali Madrid, najmanj rojakov v Kastilji in Leonu. Na takšno razporeditev priseljencev po državi vpliva bližina lokacij ruskih konzulatov, število prostih delovnih mest in možnost, da postanejo del diaspore.

Poleti je v sektorju storitev ali čiščenja lažje najti nekvalificirano delo (zlasti sezonsko), vendar se stroški najema nepremičnin povečajo. Ženske se voljno zaposlijo takih prostih mest. Tisti, ki znajo španščino, lahko najdejo vodnike ali natakarice. Jeseni in spomladi se priseljenci odpravijo v Španijo na obiranje. V teh delih so moški bolj povprašeni. Pozimi sezonskega dela ni, je pa to pravi čas za selitev za visoko usposobljene strokovnjake, saj so cene nekoliko nižje in to vam bo omogočilo, da se boste navadili na manj finančne izgube.

V prvem mesecu potrebujemo prihranke za nastanitev, hrano, prevoz. Ne pozabite na stroške pridobitve vizuma, delovnega dovoljenja in leta. Stroški se lahko glede na želje in možnost samostojnega kuhanja gibljejo od 250 do 600 evrov na osebo (19-45 tisoč rubljev po trenutni stopnji). Za pridobitev vizuma brez dodatnih finančnih stroškov je priporočljivo, da se zaposlite po pogodbi. V tem primeru delodajalec prevzame odgovornost za priseljenca, mu zagotavlja delo in vse potrebne dokumente za obdelavo dokumentov.

Nekvalificirano delo za Ruse in Ukrajince na Poljskem

Mnogi pravijo: "Rad bi šel v tujino, da bi živel in delal", vendar za dosego tega cilja ne storijo ničesar. Običajno dvomljivci izberejo Poljsko - država je blizu, jezik in miselnost sta si podobni, selitev ne bo stala preveč. Mnogi ljudje vidijo to državo kot odskočno desko za nadaljnjo selitev v druge evropske države z višjimi plačami. Ne bi smeli računati na zelo visoke dohodke - dovolj bo denarja za nastanitev in prehrano, a nič več. Toda s državljanstvom Evropske unije bodo veseli osebe v drugih državah, na primer v Nemčiji, Španiji, Italiji in drugih državah.

Kako iti v tujino na delo? Obstaja več možnosti, med katerimi lahko izberete pravo. Diplomanti šole lahko vstopajo na poljske univerze in dobijo evropsko diplomo, predstavniki ustvarjalnih poklicev (samostojni podjetniki, programerji, oblikovalci) imajo edinstveno priložnost, da odprejo podjetje, dobijo dovoljenje za bivanje za tri leta in plačajo minimalne davke, odrasli lahko dobijo novo specialiteto (frizer, šminker, kuhar, logistika, vzgojitelj) v brezplačnih policijskih šolah leto ali dve. Če imate sorodnike, ki so državljani Poljske, lahko dobite kartico Poljaka, ki priseljencem odpira veliko priložnosti.

Kam iti v službo in živeti za kvalificiranega zdravnika

Kako oditi na delo zdravnika v tujino? Za zdravnike je težava gibanja zapletena zaradi potrebe po potrditvi diplome. "Rad bi šel na delo v tujino," - pogosto govorijo zdravniki, ki so razočarani nad delom doma. Obstajajo države, v katerih je diploma skoraj nemogoče potrditi (na primer Francija), v drugih pa lahko potrdiš kvalifikacijo z dovoljenjem za prebivanje s pravico do dela (Belgija, Finska, Švica, Avstrija). V Nemčiji obstaja jasna in razumljiva shema, po kateri lahko zdravnik hitro začne delati na svoji specialnosti. Za raven B2 morate opraviti nemščino in opraviti majhen izpit, potrditi izobrazbo in delovne izkušnje z dokumenti (prevesti dokumente v nemščino in postaviti apostille).

Kako v tujino delati kot zdravnik, če gre za Nemčijo? Nato mora ruski zdravnik v Nemčiji prestati poskusno dobo z minimalno plačo (450-500 evrov na mesec, torej 33-37 tisoč rubljev po trenutnem tečaju). Po preskusnem obdobju se plačilo poveča kot 1500 evrov (110 tisoč rubljev) kot zdravnikov asistent. Takoj za tem se lahko prijavite na modro karto. Metoda je primerna, vendar brez znanja jezika je bolje, da najprej dobite jezikovni tečaj za 6-12 mesecev, med usposabljanjem pa začnite iskati delo.

Zdravniki iz CIS se lahko priselijo na Češko. Oseba z zdravniško diplomo se vpiše v posebne tečaje, svojo diplomo predloži v priznanje (trajalo bo najmanj eno leto ali več), po končanem usposabljanju opravi izpit in nato praktični del opravi v obliki preizkusnega obdobja, ki se plača, vendar z minimalno stopnjo. Po približno 6 mesecih prebežnik dobi status zdravnika. Prednost programa za Ruse je, da lahko opravljate del izpitov iz angleškega, ruskega ali češkega jezika po vaši izbiri. Češčina se študira razmeroma hitro, državni jezik bo zagotovo potreben za delo v bolnišnici.

V Španiji povpraševanje po rusko govorečih zdravnikih ohranjajo že kar nekaj časa. Medicinski turizem je v Španiji zelo razvit: ženske pogosto hodijo tja, da bi rodile, tudi če obstajajo kakšne značilnosti, so potrebne težave z nosečnostjo ali operativni posegi. Medicina se razvija tako javna kot zasebna. Mimogrede, povpraševanje ostaja ne le za zdravnike, temveč tudi za prevajalce, shema preselitve zdravnikov je zelo podobna kot na Češkem. Izpit poteka v testni obliki, nato pa morate opraviti poskusno obdobje, katerega trajanje je od šest do dvanajst mesecev.

Kako se lahko naselim in najdem službo v Nemčiji

Kako oditi na delo v tujino po pogodbi? Zaposlitve za Ruse so v Nemčiji. Tam je stopnja brezposelnosti zelo nizka, vendar ostaja velika konkurenca. V ceno so vključeni lastniki tehničnih poklicev, na primer IT delavci in inženirji. Kar zadeva delovne migrante v Nemčiji, obstaja zelo stroga zakonodaja, zato mora biti obiskovalec seznanjen z vsemi nihanji gibanja vnaprej.

Kako iti v tujino na delo? Če želite iti na delo v Nemčijo brez posrednikov, morate dobiti dovoljenje. Pred selitvijo je treba iskati zaposlitev, Nemci ali državljani EU pa se ne smejo prijaviti na delovno mesto, kar otežuje iskanje zaposlitve. Odprta prosta delovna mesta so objavljena na spletni strani FATG. Skupaj z uradom za migracijske zadeve se obravnava prošnja, nato pa se sprejme odločitev o zaposlitvi tujca. Če je odgovor pritrdilen, lahko prosilec zaprosi za konzulat za delovni vizum. Največ teden dni po selitvi se morate prijaviti v kraju stalnega prebivališča in zaprositi za dovoljenje za prebivanje.

Delo za Ruse na Cipru, značilnosti in dohodek

Kako se odpraviti na delo v tujino na Cipru? Povprečna plača tam znaša približno 1575 evrov na mesec (166 tisoč rubljev), to je običajen kazalnik za EU. Potrebni so strokovnjaki za telekomunikacije na področju IT, programerji in inženirji. Obstaja delo v gradbeništvu, industrijskem sektorju. Kvalificirani strokovnjaki lahko zaslužijo do 2000 evrov na mesec (147 tisoč rubljev) na takšnih položajih. Nekvalificirani delavci se lahko zaposlijo v storitvenem sektorju, hotelirstvu ali restavraciji.

Naj odidem na delo v tujino? To je osebna izbira vsakogar. Če želite dobro zaposliti na novem mestu, morate znati jezik in potrditi diplomo. Nekvalificirani delavci se lahko za dopolnitev družinskega proračuna ali za določen namen naložijo sezonski zaposlitvi.