karierno upravljanje

Stranka v gradbeništvu je Opredelitev, odgovornosti in funkcije

Kazalo:

Stranka v gradbeništvu je Opredelitev, odgovornosti in funkcije

Video: Novi Gradbeni Zakon 2024, Maj

Video: Novi Gradbeni Zakon 2024, Maj
Anonim

Trenutno vlogo kupca kot figure določene vrste v gradbeništvu urejajo regulativni dokumenti. Stranka v gradbeništvu je oseba, ki vodi postopek. Po značilnih značilnostih dejavnosti in funkcij ga je mogoče enačiti z razvijalcem, glede na obseg opravljenega dela - vlagateljem ali glavnim izvajalcem. Civilni zakonik o naročniku med gradnjo vsebuje posebno določbo, v kateri so natančno opredeljeni cilji pooblaščene osebe, pa tudi kazni, ki jih določa kršitev zakona.

Izraz in njegova opredelitev

Stranka je lahko tako pravna oseba kot posameznik, ki so mu investitorji dali pooblastila za izvedbo projekta. Stranka v gradbeništvu je subjekt, ki upravlja gradnjo, ki mu je zaupana.

Dejavnosti izvajalcev in odnose med vsemi zainteresiranimi stranmi organizira stranka. Deluje lahko tako v imenu vlagatelja kot v imenu razvijalca. Delo je namenjeno izpolnjevanju vseh točk projektne dokumentacije, urejanju poteka gradnje, pa tudi inženirskih kazni.

Odnosi med vlagateljem in kupcem

Funkcije kupca v gradbeništvu lahko opravlja tisti, ki vlaga v gradnjo, in tisti, ki deluje kot kupec. Te dve definiciji je mogoče identificirati ali deliti. Investitorji so ljudje, ki v projekt pritegnejo svoj lastni ali tuji denar. Ta dejavnik je ključna razlika med koncepti stranke in vlagatelja. Tisti, ki delujejo kot najeta oseba in v procesu izvajanja projektov prejmejo pooblastilo za vodenje gradnje. Hkrati imajo dodeljene pravice do lastništva kapitalskih naložb in jih uporabljajo v času veljavnosti njihovih pooblastil, kar je predpisano v pogodbi. Kadar investitor krši klavzule pogodbe, ima stranka pravico, da odloži izpolnitev svojih obveznosti.

Poverilnice razvijalca

Za obdobje izvedbe gradbenega projekta ima graditelj določeno odgovornost kupca. Vse pogodbe so določene v pogodbi. Vlogo kupca in razvijalca lahko opravlja ena oseba. Da bi lahko kombinirane funkcije kupca v gradbeništvu dokumentirali, mora biti stranka pravna oseba, imeti pravico do lastništva ali biti najemnik zemljišča. In imajo tudi pooblastilo za odločanje o izvajanju programa gradnje. To je edini način za pridobitev dovoljenja za:

  • stavba;
  • začetek obratovanja stavbe;
  • vpis lastništva.

Po civilnem zakoniku je ena od osnovnih zahtev strank za gradnjo objektov pravočasno zagotovitev zemljiške parcele.

Poslovni odnos z oblikovalcem

Naročnik je oseba, ki namerava izvesti gradbena ali restavratorska dela določenega arhitekturnega objekta. V tem primeru mora imeti projekt izveden v skladu z arhitekturno-načrtovalno nalogo arhitekta, ki ima licenco. Stranka se lahko obrne na določenega strokovnjaka ali napove izbiro oblikovalcev z opredelitvijo tehničnih specifikacij. S generalnim projektantom mora skleniti pogodbo, katere naloga je pozneje pritegniti podizvajalce. Omeniti velja, da je za vprašanja odobritve in drugih povezanih dovoljenj za ankete in projektiranje odgovorna stranka.

Stranka in izvajalec v gradbeništvu

Sklepanje pogodbe z generalnim izvajalcem za izvedbo gradbenih del ni redko načrtovano dejanje naročnika, ki od njega zahteva sočasni nadzor nad podizvajalci. Takšna splošno sprejeta shema kupca ne zadovolji vedno zaradi dejstva, da sprva nima potrebnih informacij o tem, kdo bo kot rezultat sodeloval pri gradnji - podizvajalcev je lahko veliko. Da bi zmanjšali verjetnost take nevednosti, pogodba z generalnim izvajalcem kot ločeno klavzulo določa, da mora ključno in najosnovnejše delo (navedeno s kotacijo) osebno opraviti. Tako generalni izvajalec nima pravice prenesti večjega dela gradbenih del na podizvajalca.

V praksi lahko neupoštevanje rokov za celo na videz nepomembno delo moti urnik. Domači graditelj pogosto, da bi se prepričal o glavnem izvajalcu, usklajuje sezname podizvajalcev. S tem pristopom podizvajalce sprva pisno odobri.

To se lahko zgodi:

  1. Izčrpno: generalni izvajalec predloži seznam podizvajalcev, ki bodo delali na projektu. Tako se stranka sprva zaveda, kdo bo delo opravil, in se odločno odloči.
  2. Lokalizirano: med delom se dogovorijo potencialni kandidati za mesto podizvajalca.

Pri izbiri druge možnosti priporočamo, da pred podpisom pogodbe odobrite podizvajalca. Če tega ni bilo storjeno, naročnik ni odgovoren za enostransko zavrnitev generalnega izvajalca dela s podizvajalcem, vsa odgovornost pa bo prevzela vodilni izvajalec.

Povabilo podizvajalca neposredno

Stranka v gradbeništvu je oseba, ki ima pravico pritegniti podizvajalca, da obide generalnega izvajalca. Za določeno delo se lahko podpišejo sporazumi. Stranke so s tem razvojem odnosov med seboj odgovorne za skladnost z vsemi pogodbenimi klavzulami, vključno s plačilom. Toda vsaka gradnja se ne more odvijati na tak način. Nekateri projekti imajo svoje posebnosti, kar ne omogoča odstopanja od splošno sprejetega "klasičnega" formata odnosov med naročnikom, glavnim izvajalcem in podizvajalcem.

Vloga kupca pri dobavi opreme

Delo kot kupec v gradbeništvu gradi prave in vzajemno koristne odnose z dobavitelji. Prej so se zatekli k standardnim odnosom, zdaj pa sta z razvojem tehnologije, rastjo določenih potreb in ravni zahtev pogosta dva modela:

  1. Ozko, v katerem je stranka povezana le z dobavitelji opreme. Tisti, ki dobavljajo zaloge, strukture in surovine, podpišejo pogodbo neposredno z izvajalci.
  2. Razširjena - je razmerje, v katerem se lahko stranka delno odloči za nakup surovin za gradnjo. V takšnih primerih dobavitelji sodelujejo neposredno s kupcem, podizvajalci in generalnimi izvajalci.

V obeh primerih civilni zakonik daje zasebnemu in javnemu gradbenemu izvajalcu pravico, da nadzoruje kakovost materialov, ki jih kupi izvajalec. Tak postopek zahteva zapleteno usklajevanje ukrepov, vendar bodo zaradi nenehnega nadzora in podpisanih prodajnih pogodb z dobavitelji, kjer so zapisane vse možne nianse odnosov, prispevali k pravočasnemu izvajanju gradbenih del.

Odgovornosti kupca

Da bodo vse stopnje gradbenega procesa potekale nemoteno, morate imeti predstavo o funkcijah tehničnega kupca v gradbeništvu, ki se oblikujejo glede na faze dela:

  1. Predhodna priprava projekta Vključuje izdelavo poslovnega načrta, usklajevanje in pridobitev vseh potrebnih dovoljenj, obdelavo razpoložljivih podatkov za oblikovanje projektne dokumentacije, razpise, podpisovanje pogodb s podizvajalci, reševanje vprašanj z vlagatelji, analizo tveganja in izbiro zavarovalnice.

  2. Priprava vseh potrebnih sestavnih delov gradbišča. To lahko vključuje izbiro ozemlja za gradnjo stavbe, pridobitev dovoljenja pristojnih organov, oblikovanje dokumentacije, usklajevanje virov in komunikacij, izbor odgovornih oseb, oblikovanje geodetske baze, razčlenitev cest, ureditev posebnega kraja za odstranjevanje in dostavo zemlje, pogajanja o rušenju obstoječe propadajoče stavbe, ki je v obravnavi lokacija, izračun preostale vrednosti, nadzor nad stanjem stavb ob potencialni zgradbi.
  3. Nadzor nad gradbenim postopkom. To je izjava odgovornih oseb in pooblaščenih organizacij v imenu stranke, ki bodo spremljale kakovost opreme, struktur, materialov. Samo pooblaščene in pisno določene osebe lahko začasno ustavijo gradnjo, izvajajo dela večje nevarnosti, odnesejo stavbo, gradivo na tehtnici, potrdijo urnike dela, ohranijo objekt, obravnavajo dokumentacijo o zagonu gradnje, nadzorujejo razpoložljivost dovoljenj in potrdil za izvajalce.

Stranka v gradbeništvu je pooblaščena oseba, ki investitorju odgovarja ne le za skladnost z vso dokumentacijo, temveč tudi za pravočasno naročanje gradnje.

Računovodske finance

V postopku gradnje ne smemo pozabiti na računovodsko plat, to je odpiranje bančnega računa, analiza vloženih sredstev, nadzor časovnih plačil (vmesna, kompenzacijska, bonitetna, predplačniška in druge oblike izračuna), vodenje operativnega in statističnega računovodstva, primerjava vloženih sredstev in stroškov, organizacija revizije in poročanja vlagateljem.

V tem postopku so odgovornosti upravljanja stranke za kapitalno gradnjo določene s posebnim projektom in so dokumentirane v sporazumih.

Pri delu stranke je pomembno ločiti vloge izvajalca in upravljavca ter spoštovati vse javne in nenapisane pravice in funkcije.

Seznam pooblastil

Stranka ima pravico do:

  • podpiranje interesov vlagatelja v državnih organih in zasebnih ter drugih nadzornih službah;
  • nastop tožnika ali tožene stranke v imenu vlagatelja na sodišču;
  • pridobitev sklepa o skladnosti z normativi strukture;
  • naročanje gradnje za državne in gospodarske potrebe;
  • izbor izvajalcev in podizvajalcev, sklenitev sporazuma z njimi;
  • razpolaganje s financami in viri, ki jih dodeli vlagatelj;
  • odobritev delovne dokumentacije;
  • odobritev ocen ob upoštevanju stroškov;
  • spremljanje nadzora kakovosti opreme, materialov, konstrukcij;
  • odločanje o skladnosti končne konstrukcije z vsemi standardi in zahtevami;
  • sprejem objekta in njegovo zagon;
  • prenos dokončanega objekta investitorju;
  • sprejemanje odločitev o ohranjanju gradnje;
  • nadzor gradbenega procesa, dejavnosti izvajalca in dobavitelja.

Nadzor kakovosti

Stranka v gradbeništvu je oseba, ki pri svojem delu opravlja dve nalogi:

  1. Izvajanje TK na podlagi njihove tehnične dokumentacije.
  2. Preprečevanje kvalifikacije bodoče strukture kot nedovoljene stavbe.

Stranka mora spremljati morebitne napake izvajalca in mu navesti ugotovljene pomanjkljivosti. V nasprotnem primeru bo v prihodnosti izgubil pravico sklicevanja na te pomanjkljivosti v spornih zadevah.

Stranka je vodja gradbenega procesa. Hkrati lahko deluje kot investitor, pa tudi kot izvajalec. Da se ne bi sprožila vprašanja o spoštovanju vseh pravic in obveznosti, je priporočljivo, da se vse dokumentira v pogodbah in sporazumih.