karierno upravljanje

Varnost varilca med delovanjem: standardi, pravila in navodila

Kazalo:

Varnost varilca med delovanjem: standardi, pravila in navodila

Video: 97% Owned: How is Money Created 2024, Maj

Video: 97% Owned: How is Money Created 2024, Maj
Anonim

Varilec je težaven poklic, vendar zelo potreben in povpraševan. Vendar vsi vemo, da ta vrsta dejavnosti ni najvarnejša. Danes bomo razmislili o varnostnih ukrepih, ki jih morajo upoštevati strokovnjaki, da ne pride do nesreč med delom.

Ali poznate varnostne ukrepe varilca? To delo je zelo nevarna dejavnost. Poleg samega varjenja so nevarni tudi drugi viri, kot je priprava same kovine na varjenje, rezanje kovine in pritrditev vseh materialov za varjenje.

Delovne grožnje

Nevarnosti varilca so naslednji dejavniki.

  1. Lahko povzroči električni šok. Hkrati je pomembno, da je v bližini kolega ali reševalec. To bo močno povečalo možnosti za reševanje. Osebi pustite gumijaste rokavice in vse, kar potrebujete za prvo pomoč.
  2. Učinki električne energije na zrkla. To zelo slabo vpliva na vid človeka.
  3. Umazanija v očeh, kar močno vpliva na kakovost vida.
  4. Snovi, škodljive in strupene za vaše telo, v vsakem primeru pridejo v notranjost. Zato se lahko poškodujejo pljuča in drugi organi.
  5. Opekline zaradi varjenja na koži, ki ni skrita pod oblačili.
  6. Rane. Najpogosteje se poškodbe in nesreče zgodijo v visokih stavbah in v zaprtih prostorih.

Na splošno velja, da se temu izognemo, je treba upoštevati varnostne ukrepe varilca.

Poklicne bolezni

Takoj je treba opozoriti, da obstaja nevarnost bolezni, ki jih opazimo pri ljudeh, ki že zelo dolgo sodelujejo v dejavnosti varilca. Pojavijo se zaradi značilnih lastnosti varjenja, ki jih ne prenese vsak organizem. Tukaj je seznam njih.

  1. Bronhitis.
  2. Ekcem.
  3. Nevrotoksikoza.
  4. Pnevmokonioza.
  5. Bronhialna astma.
  6. Pa tudi številne druge bolezni, povezane s pljuči in sistemom vnosa zraka v telo.

Da bi preprečili te bolezni, morate začeti upoštevati varnostne ukrepe varilca.

Usposabljanje

Kaj je treba storiti, da povečate svojo raven varnosti med delovanjem?

  1. Ocenite zdravje svoje opreme, ki je zasnovana za delovanje.
  2. Preverite izolacijo žic v sobi. Če ne deluje pravilno, ne pozabite odpraviti te težave, da se izognete električnemu udaru. To je zelo, zelo pomembno, tega na videz majhnega problema ne pustite za pozneje.
  3. Preverite obremenitev omrežja.

Nosite oblačila in zaščitno opremo, ki vam bodo pomagale hitreje in učinkoviteje opraviti delo. Tako lahko upoštevate varnostne ukrepe varilca.

Kako zaščititi oči?

Da, pogosto imajo ljudje z veliko izkušnjami z varjenjem težave z očmi in vidom. Poškodbe takega organa lahko dobijo celo pomočniki in navadni ljudje na ulici. Najpogosteje trpi očesna mrežnica, ki je v nekaterih primerih sploh ni mogoče obnoviti. Zato je pri delu potrebno upoštevati varnostne ukrepe varilca in zagotoviti zaščito za oči.

Kako to storiti? Seveda je najbolj zanesljiv način priljubljena maska ​​za varjenje, brez katere preprosto ne boste mogli delati. Na voljo je z zaščitnim ščitom in očali. Omeniti velja, da mora asistent pri opravljanju svojih nalog nositi tudi posebna očala.

Zahteve za te izdelke po GOST:

  • velikost okna na ščitu ne sme zmanjšati kota gledanja;
  • svetlobni filter na ogledalu ne bi smel oddajati nobenega sevanja, ki bi bilo škodljivo za človeško oko;
  • masko in očala je treba enostavno nositi s trakovi, držati in ne odpadati.

Obstaja tudi parameter za priročnost, vendar na to ni tako pozoren. A vseeno je to pomembno pri izbiri vaše osebne maske. Na splošno je treba v vsakem primeru upoštevati varnostne ukrepe varilca med delovanjem.

Kako zaščititi pljuča?

Takšna potreba se najpogosteje pojavi le v zaprtih prostorih, kjer morate opraviti delo. Če uporabljate najbolj standardno in poceni masko varilca, potem ne boste dobili dobrega zraka in boste vdihnili pline, škodljive telesu. In to je tveganje zastrupitve. Omeniti velja, da obstajajo dragi ščiti za delo na mestih, ki oskrbujejo skoraj stoodstotno filtriran zrak. Vdihnili boste kvaliteten kisik. Tudi, če najdete res drag model, bo preprečil tudi zamegljevanje kozarca na maski. Takšne modele navadno kupujejo profesionalci, ki so na svojem področju že zelo dolgo in jih dobesedno "preživijo". Na splošno je ta maska ​​eno od pomembnih varnostnih pravil za varilca v proizvodnji.

Varjenje pred brizganjem

Med delovanjem ne potrebujete le, da ne poškodujete očesnih jabolk in pljuč, ampak tudi, da ne dobite opeklin. Najpogosteje se to zgodi z ljudmi, ki na to niso pozorni. Če želite to preprečiti, preprosto nosite posebna oblačila. Na primer, da preprečite, da bi se vaše roke opekle, nosite tako imenovane "gamaše".

In preostali del telesa je mogoče zaščititi z ognjevzdržnimi stvarmi. Čevlji so lahko obuti standardno, kar je najpomembneje, ne povsem lahki in tanki. In najpomembnejše pravilo je, da se vaša oblačila popolnoma ujemajo z velikostjo, sicer boste trpeli zaradi dejstva, da bo vaša delovna učinkovitost padla, zato bo tudi plača manjša. Omeniti velja, da to velja tudi za varnostne predpise za ročnega varilca.

Sodobna varilna orodja uporabljajo različne naravne pline, električni tok in stisnjen zrak. Od drugih se razlikujejo po svojih značilnostih in seveda po stopnji nevarnosti. Smrti so pogosto posledica nepravilnega ali zapostavljenega ravnanja s temi orodji. In vse to zato, ker ljudje ne poznajo varnostnih ukrepov varilca na delovnem mestu.

Varnost plinskega varjenja

Tveganja, ko delate z varilnimi materiali in uporabljate plinsko opremo, se na trenutke povečajo. Zato v nobenem primeru ne izvajajte dejanj z njimi, ko nimate niti najmanjše izkušnje. Vedno pokličite kolega, ki razume to področje in vam lahko razloži nianse uporabe te opreme. Potem se lotite dela. V vsakem primeru pa bi morali ljudje poznati naslednja priporočila za delo z varnostnimi postopki in varnostnimi postopki varilca.

  1. V bližini vaše opreme ne sme biti nobenih predmetov, ki bi se lahko zlahka vžgali iz ene same iskre.
  2. Jeklenke ne postavljajte bližje pet metrov od kraja dela.
  3. Prepovedana je uporaba plinskih gorilnikov, igranje z ognjem in vžigalice. Vžig se izvede samo s posebnimi orodji.
  4. Včasih je potrebna tudi kontrola opreme. Konec koncev, če je pokvarjen, se lahko vname in celo eksplodira.
  5. Na mesto, kjer se nabira takšna plinska jeklenka, nihče ne sme vstopiti.
  6. Nujno redna razsvetljava v zaprtih prostorih.

Kako prevažate jeklenke?

Priporočila in varnostni ukrepi so namenjeni njihovemu prenosu. Če želite to narediti, morate cilindre samo zaviti v posebne pokrovčke za zaščito. In sam prenos se izvaja na vozičkih in nosilih. Če za kratke razdalje - običajna nadstrešnica.

Dolgo časa jih lahko hranite le v pokončnem položaju, le zaprte. Omeniti velja, da so plinske jeklenke pogosto pobarvane rdeče. Bolje jih je hraniti v hladni sobi, saj jih strogo prepovedamo ogrevati. Če so vroče, lahko povzroči ogromno eksplozijo. Pozneje bo zelo težko ugasniti ogenj.

Če upoštevate priporočila, potem bo tveganje za poškodbe (ali več poškodb) med delom varilca skoraj nič.

Varnost obločnega varjenja

Ko začnete delati z obločnim varjenjem, običajno uporabite tokovne vire, v katerih je napetost veliko višja. To je nevarno za zdravje in od zaposlenega zahteva posebno skrb. Tu je seznam pravil, ki jih je treba upoštevati.

  1. Bodite prepričani, da izolirate vse žice, ki dajejo tok, tako da vas nikakor ne udarijo.
  2. Prepričajte se, da so telo varilnega loka in njegovi viri napajanja ozemljeni.
  3. Namestitev pasivnega varnostnega sistema je zelo pomembna. Prekinilo bo visokonapetostno nedelovanje.
  4. Če delate v zaprtih prostorih ali v zaprtih prostorih, je treba uporabiti gumijaste preproge in galoše.
  5. Materiale v takšnih prostorih je treba obdelati tudi tako, da se ne zažarijo iskrice.
  6. Stik delovnega varilca s sponkami električno prevodnega tokokroga ne sme biti dovoljen.

Varilni lok zagotavlja vir žarkov, ti pa so zelo svetli in lahko poškodujejo naše oči in mrežnico. Zato se med delovanjem uporablja zaščitna oprema iz članka.

Kako naj bodo prostori opremljeni?

Te prostore, v katerih se izvajajo vaši varilni deli, je treba vedno namestiti v prvih nadstropjih hiše. To se naredi tako, da je požarna nevarnost skupina G, požarna odpornost materialov pa ni manjša od druge stopnje. Tla v stanovanju ne bi smela odvajati toplote. Poleg tega je potrebno, da se tla zlahka očistijo umazanije in izdelajo iz materialov, ki ne gorijo. Če obstajajo konstrukcije iz lesa, potem so obložene s posebnimi listi.

In če se zaradi okoliščin nahaja nad prvim nadstropjem, potem je plin ožičen s pomočjo cevovoda. Njegova dolžina ne sme biti večja od štirideset metrov. Gibke cevi iz gume se uporabljajo za naprave na področju varjenja. In kar je najpomembneje, je treba v hiši takoj zgraditi gasilsko postajo, v kateri bodo urejena vsa dela.

Ukrepi za preprečevanje požara

Za obravnavo teme požarov je potreben varnostni pouk o varilcu. Velja opozoriti, da se to področje dejavnosti od povečane požarne ogroženosti razlikuje od drugih, zato je vedno treba sprejeti ukrepe za izboljšanje varnosti in zmanjšanje nevarnosti požara.

Kaj je prepovedano?

V zaprtih prostorih, v katerih se izvaja varjenje, je skladiščenje vnetljivih predmetov in materialov strogo prepovedano. Konec koncev, če se v njih vname iskra in se začne ogenj, bo takšen požar zelo, zelo težko ugasniti.

Treba je opozoriti, da električnega ožičenja ni mogoče položiti skupaj z drugimi žicami od presežne opreme.

Ta članek vsebuje navodila za varnost varilca. Upamo, da je članek bralcem koristen in poučen.