karierno upravljanje

Odnosi z javnostmi (posebnost). Oglaševanje in odnosi z javnostmi

Kazalo:

Odnosi z javnostmi (posebnost). Oglaševanje in odnosi z javnostmi

Video: Želje, ki jih je vredno uresničiti 2024, Maj

Video: Želje, ki jih je vredno uresničiti 2024, Maj
Anonim

Zadnja desetletja je zaznamovala ne le sprememba političnega sistema in življenjskega sloga ljudi, temveč tudi pojav povsem novih poklicev, za katere še nihče ni slišal. Na Zahodu že veliko teh posebnosti že dolgo obstaja, vendar so do nas prišle šele z začetkom tržnih odnosov v gospodarstvu države. Eden takšnih poklicev je oglaševanje in odnosi z javnostmi. Zdaj se te besede ne slišijo čudno, kljub temu pa vsi ne vedo, kakšen specialist je to, ki se ukvarja z odnosi z javnostmi, kar je njegova odgovornost.

PR manager. Odgovornosti, ki jih opravlja

PR-odnosi z javnostmi iz angleščine se prevajajo kot "odnosi z javnostmi". Specialist te stopnje mora oblikovati javno mnenje o svoji stranki. Kot slednje najpogosteje delujejo različna podjetja, podjetja, politični voditelji, družbena gibanja in celo kažejo poslovne zvezde. Uspeh njegove stranke v očeh javnosti bo odvisen od tega, kako dobro bo PR strokovnjak kakovostno opravil svoje delo. Kjer morate podjetje »promovirati« ali izvleči iz finančne stagnacije, potrebujete PR managerja.

Odgovornosti tega strokovnjaka so zelo široke in raznolike. Odgovoren je za ustvarjanje pozitivne podobe svoje stranke, vodi različne kampanje za odnose z javnostmi, sodeluje z novinarji, konkurenti, partnerji, oblastmi, piše sporočila za javnost, zagotavlja informacijsko podporo stranki na internetu in je odgovoren za notranjo komunikacijo v podjetju. Kot je razvidno iz zgoraj navedenega, je strokovnjak za odnose z javnostmi edinstven in univerzalen človek, zato ga vsi ne morejo postati.

Spretnosti in lastnosti, ki jih zahteva PR manager

Človek, ki se je odločil posvetiti tej težki posebnosti, se mora zavedati, da samo znanje zanj ne bo zadostovalo. Potrebne bodo naslednje lastnosti in spretnosti:

  • Širok pogled in raznolika zanimanja.
  • Družabnost in sposobnost pogajanja z ljudmi.
  • Ustvarjalno razmišljanje.
  • Odlične oratorske in epistolarne spretnosti.
  • Organizacijske sposobnosti in sposobnost »vodenja« ljudi.
  • Sposobnost analize, napovedovanja in risanja logičnih zaključkov.
  • Pobuda, samokontrola in organizacija.

Kopičenje znanja in usposabljanja v vseh teh spretnostih in lastnostih je že samo po sebi precej težko delo. Odnosi z javnostmi zahtevajo popolno vrnitev specialista, pa tudi visoko odgovornost in samoorganizacijo.

Usposabljanje za ta poklic

Komunikacija z javnostjo je zelo priljubljena in modna posebnost. Zato se toliko kandidatov prijavi na fakultete, ki usposabljajo take specialiste. Na skoraj vseh humanitarnih, pravnih, ekonomskih in celo pedagoških univerzah naše države lahko najdete to posebnost in se na njej učite. Vendar pa je varno reči, da večina diplomantov ne bo mogla postati uspešna PR managerka, saj je na tem področju izjemno težko uspeti. Da bi postali iskan specialist, morate še vedno dobro poznati psihologijo, sociologijo, pravo, vsaj en tuji jezik in imeti odlično znanje s področij menedžmenta, ekonomije in trženja. In to še ni vse!

Najboljši specialist je vedno oseba, ki ima izkušnje, ki jih diplomirani najpogosteje nimajo. Kljub temu, da je Fakulteta za odnose z javnostmi zelo modna in prestižna, se boste morali zelo potruditi, da postanete specialist z veliko začetnico.

Kje deluje PR manager?

Strokovnjak za odnose z javnostmi je veliko povpraševanje, saj ga potrebujejo dobesedno povsod. Začenši od majhne maloprodaje do velikih konglomeratov - povsod brez take osebe se lahko delovanje podjetja znatno poslabša. Odnosi z javnostmi so posebnost, ki bo svojemu lastniku zagotovila zagotovljeno zaposlitev, kadar koli je to mogoče. In morda je na naslednjih mestih:

  • Različne državne strukture in oblasti.
  • Različna podjetja in podjetja.
  • Specializirana podjetja, ki se ukvarjajo s službami za odnose z javnostmi.
  • Posamezniki, ki želijo nadgraditi uvrstitev na političnem prizorišču ali v poslu.

Kljub temu, da vsako leto diplomira veliko število specialistov, za katere bi oglaševanje in odnosi z javnostmi morali postati vir zaslužka, na tem področju ni toliko konkurence. Mnogi na tem področju ne stojijo strogih pravil igre in se prepustijo poklicu. Ostanite najbolj vztrajni in nadarjeni.

Prednosti in slabosti stroke

Komunikacija z javnostjo je posebnost s številnimi prednostmi, žal pa tudi pomanjkljivostmi. Prednosti te specialitete vključujejo:

  • Priložnost za poklicno rast in karierni razvoj.
  • Pridobivanje novih poznanstev z zanimivimi ljudmi.
  • Ugled in visok družbeni položaj tega delovnega mesta.
  • Povpraševanje v pogojih sodobnih odnosov na trgu

Poleg prednosti ima posebnost PR managerja tudi številne pomanjkljivosti, ki vključujejo:

  • Neurejen delovni dan, pogosta poslovna potovanja, kar ni povsem primerno za družinsko osebo.
  • Visok in intenziven tempo dela.
  • Velik čustveni in psihološki stres.

Na podlagi zadnje pomanjkljivosti lahko sklepamo, da na delovnem mestu brez odpornosti proti stresu ni ničesar storiti. Poleg tega bi moral biti kandidat za to delovno mesto na eni strani pripravljen na povečan intelektualni stres, na drugi strani pa na gibljiv tempo dela.

Zaključek

Komunikacija z javnostjo je posebnost, ki je v današnjem času zelo pomembna, vendar ne prenaša polovice ukrepov. To delo bo treba opraviti v celoti in brez sledu. Nemogoče je postati strokovnjak samo polovico, "malenkost". Zahteva največ predanosti in hkrati nesebične vdanosti in ljubezni do njihovega početja. V nasprotnem primeru se boste morali posloviti od sanj, da boste postali uspešen in iskan specialist. Kar pa se dogaja med velikim številom fakultetnih diplomantov, ki poučujejo ta poklic. Vendar mnogi ostajajo in delajo na tem področju, da bi kasneje postali vodilni PR strokovnjaki, ki pogosto odpirajo lastna podjetja.