karierno upravljanje

Profesionogramski psiholog. Poudarki

Profesionogramski psiholog. Poudarki

Video: Pozitivna psihologija - več tisoč let stara misel in mlada veja psihologij 2024, Maj

Video: Pozitivna psihologija - več tisoč let stara misel in mlada veja psihologij 2024, Maj
Anonim

Poklici poklicev so informativna poročila o različnih vrstah zaposlitve, ki jih opisujejo, vključujejo pa tudi norme in zahteve za prosilca za določeno delovno mesto. Uporabljajo se za zagotavljanje, da je delo določenega strokovnjaka učinkovito in pravilno. Takšni povzetki se lahko sestavijo za kateri koli poklic (na primer se lahko sestavi profesiogram inženirja, politika, ključavničarja, učitelja itd.).

Ta članek se bo osredotočil na profesiogram psihologa, to je, kaj tak specialist počne, katere vrste dejavnosti prevladujejo pri njegovem delu, katere lastnosti zagotavljajo uspešnost njegovih delovnih nalog in še veliko več.

Torej se v strokovnem programu psihologa nanaša študij stopnje razvoja človeške psihe in procesov, povezanih z njenim delovanjem, preučevanje splošnih norm in vzorcev otrokovega duševnega razvoja ter priprava programov usposabljanja, preučevanje vedenja ljudi in njihovega notranjega sveta, obravnava vprašanj, ki so povezana z ustvarjalnostjo in dojemanje okolja. Poleg tega psiholog pogosto preučuje značilnosti posameznikovega dela, njegovo vedenje v stresnih situacijah.

Pogosto ti strokovnjaki izvajajo psihološka posvetovanja, organizirajo skupinske dogodke, organizirajo treninge, predavanja in seminarje, preprečujejo škodljive manifestacije psihe in krepijo pozitivne psihološke lastnosti. Poleg naštetih vrst dejavnosti se ukvarjajo še z mnogimi drugimi, ki se bodo razlikovale glede na kraj in cilje dela.

Profesionalni program psihologa opisuje tudi lastnosti, ki jih mora imeti ta specialist, da bo njegova poklicna dejavnost uspešna. Če govorimo o sposobnostih, te vključujejo naslednje:

- visoka koncentracija in pozornost;

- sposobnost preklopa, pravilne porazdelitve pozornosti, izvajanja več dejanj hkrati;

- oratorijske veščine;

- dobro razvit figurativni in verbalno-logični spomin ter ustrezne vrste razmišljanja;

- sposobnost zapomniti veliko količino informacij;

- Komunikacijske sposobnosti;

- sposobnost poslušanja in jasnega izražanja svojih misli;

- sposobnost nadzora sebe.

Kar zadeva osebne lastnosti, poklicna shema psihologa ponavadi vključuje odgovornost, strpnost, spoštovanje drugih, željo po razvoju in učenju novih stvari, iznajdljivost in izvirnost, takt, pobudo, predanost, ustvarjalnost, sposobnost ohranjanja skrivnosti in druge pozitivne lastnosti.

Opažene so tudi lastnosti, ki ovirajo delovno učinkovitost: neravnovesje, agresivnost, neodločnost, izoliranost, nezmožnost, da se postaviš na mesto druge osebe in razumeš njegov položaj. Oseba s togim razmišljanjem in nizko intelektualno stopnjo razvoja ne bo mogla postati psihologinja.

Strokovno znanje tega strokovnjaka se uporablja na različnih področjih, ki jih bo opisal katerikoli poklic psihologa. Takšni ljudje lahko delajo v socialnih organizacijah, v izobraževalnih ustanovah in bolnišnicah ter v različnih službah ali podjetjih. Številni psihologi delajo na liniji za pomoč, v reševalni službi, na ministrstvu za izredne razmere, vojaških organizacijah.