karierno upravljanje

Upravljavec kotlovnice: opis delovnega mesta, kategorije

Kazalo:

Upravljavec kotlovnice: opis delovnega mesta, kategorije

Video: 15. redna seja Mestnega sveta MOSG - 1. del 2024, Maj

Video: 15. redna seja Mestnega sveta MOSG - 1. del 2024, Maj
Anonim

Položaj upravljavca kotlovnice pomeni strokovnjaka, ki je dolžan zagotoviti varno uporabo naprav in jih vzdrževati v delovnem stanju, da prepreči nesreče. Delodajalci imajo raje zaposlene, ki imajo pomembne osebne lastnosti, kot so potrpežljivost, sposobnost opravljanja monotonega in monotonega dela, pametni, natančni in odgovorni ljudje. Poleg tega so zelo cenjeni organizacija, metodologija in doslednost pri opravljanju dela.

Splošne določbe

Upravljavec kotlovnice spada v kategorijo delavcev in poroča delovodju ali nadzorniku izmene, v nekaterih primerih je njegovo vodstvo vodja strukturne enote. Za pridobitev tega položaja mora pridobiti potrebne kvalifikacije in se v podjetju izobraževati.

Pri opravljanju svojih nalog mora biti voden s tehničnimi standardi in akti, upoštevati je usmerjevalno gradivo, povezano z opravljanjem njegovih neposrednih nalog. Poleg tega mora upoštevati ukaze svojega neposrednega nadrejenega in opis dela upravljavca kotla.

Znanje

Zaposleni na tem položaju mora poznati načelo delovanja kotlov, ki jih sestavljajo toplotnoizolacijske mase in parni cevovodi, ter pravila za delovanje naprav, ki delujejo na plin pod tlakom. Poleg tega mora razumeti, za katere krmilne naprave so namenjene in kako se uporabljajo, ogrevalni sistemi kotlovskega tipa in postaje z zdrobljeno paro. Zelo pomembno je, da delavec razume načelo tehnološkega procesa, kako racionalno uporabiti surovine, vire in materiale za izpolnjevanje svojih nalog.

Delo upravljavca plinskega kotla predpostavlja, da pozna vse standarde kakovosti, ki jih podjetje postavlja za svoje delo, vključno s postopki in povezanimi operacijami. Razumeti mora, katere vrste okvar obstajajo, kako jih pravočasno odkriti in odpraviti ter kako pravilno uporabljati opremo za preprečevanje okvar. Pred začetkom dela mora zaposleni preučiti značilnosti proizvodnih dejavnikov, ki so lahko nevarni ali škodljivi za telo.

Drugo znanje

Delo upravljavca plinske kotlovnice predpostavlja, da mora delavec pred začetkom opravljanja svojih nalog prejeti določeno znanje, vključno s tem, kako varno vzdrževati svoje delovno mesto. Poleg tega mora razumeti, katera odstopanja se lahko pojavijo med izvajanjem tehnoloških ukrepov in kako jih pravilno odpraviti.

Razumeti mora, kako uporabljati zaščitno opremo med delovanjem, kako varno opravljati svoje funkcije, kaj storiti, da prepreči izredne razmere. Njegovo znanje bi moralo vključevati varstvo okolja, delovno pravo, plačne stopnje in interna pravila podjetja.

Dolžnosti uslužbenca 2. kategorije

Funkcije delavcev na tem področju so različne glede na stopnjo. Upravljavec kotlovnice druge kategorije je dolžan izvajati vzdrževanje opreme, katere zmogljivost ogrevanja ne presega 12,6 GJ / h. Poleg tega zagotavlja neprekinjeno delovanje kotlov na plin in tekoče gorivo s kapaciteto do 21 GJ / h.

Kotel mora zagnati, taliti in zaustaviti, prav tako pa napolniti z vodo, uravnavati zgorevanje goriva, nadzorovati merilne instrumente, nadzirati tlak, nivo vode in njeno temperaturo. Poleg tega je upravljavec kotla dolžan servisirati kotlovnice in drugo opremo s skupno toplotno obremenitvijo, ki ne presega 42 GJ / h. Izvedite čiščenje vode, zaženite in zaustavite motorje, črpalke, ventilatorje in druge mehanizme, potrebne za pravilno delovanje naprav, ki se nahajajo v kotlovnici. Očistite kotle in armature ter sodelite pri popravilih opreme.

3. dežurni policist

Upravljavec kotlovnice tretje kategorije se ukvarja z vzdrževanjem kotlov za ogrevanje vode, katerih ogrevalna zmogljivost ne presega 42 GJ / h, ter parnih kotlov z največ 12,6 GJ / h gorivnih in električnih vrst. Služi tudi za distribucijo plina, toplovodne kotle in postaje za drobljenje.

Poleg tega mora zaposleni zagnati, zaustaviti, regulirati in nadzirati ekonomizatorje, grelnike zraka, napajalne črpalke in pregrevalnike, zagotoviti nemoteno delovanje vseh naprav v kotlovnici, prav tako pa nadzirati druge enote, vključene v krog oskrbe s toploto. Poleg tega upošteva kazalnike toplote, ki se prenaša na porabnike kotlovnice, sodeluje pri popravilih in tako naprej.

4. dežurni policist

Delo upravljavca kotlovnice pomeni, da zaposleni vzdržuje bojlerje za ogrevanje vode s toplotno močjo, ki ne presega 84 GJ / h, parni kotli z zmogljivostjo do 42 GJ / h pa nadzirajo nadzorno in merilno opremo s prilagajanjem nivoja vode, temperature in tlaka. Poleg tega njegove naloge vključujejo nadzor delovanja opreme in zagotavljanje skladnosti z načrtom porabe pare. Sprejeti mora tudi ukrepe za preprečevanje pojava okvar in po potrebi neodvisno odpraviti nastale okvare na servisiranih napravah.

Dolžnosti zaposlenega v 5. razredu

Delo upravljavca kotlovnice pete kategorije predvideva, da služi kotlov za ogrevanje vode s toplotno zmogljivostjo največ 273 GJ / h, parnim kotlom z zmogljivostjo do 84 GJ / h. Poleg tega njegove pristojnosti vključujejo preklapljanje daljnovodov ter njihovo priključitev in odklop iz električnega omrežja.

Sodeluje tudi pri povezovanju avtomatske opreme, preventivnem testiranju vse opreme, vključno z različnimi mehanizmi in instrumenti. Upravljavec mora sodelovati pri načrtovanih popravilih, jih opraviti po vzdrževanju in jih pripraviti na nadaljnje obratovanje.

Dolžnosti uslužbenca 6. stopnje

Delo operaterja plinskega kotla predvideva, da zaposleni v šesti kategoriji oskrbujejo vse sisteme kotlov za ogrevanje vode in plinske napeljave s skupno toploto nad 273 GJ / h ter ločeno opremo z zmogljivostjo nad 546 GJ. Poleg tega sodeluje pri urejanju delovanja opreme in usklajevanju njihove produktivnosti s količino porabljene pare. Moral bi sestaviti bilanco goriva in pravočasno opaziti ter odpraviti vse okvare opreme v kotlovnici.

Pravice

Upravljavec plinskega kotla ima pravico, da prejme vse potrebno za osebno zaščito. Podjetje mu je dolžno zagotoviti materiale, orodje, pa tudi opremljeno delovno mesto. Za zagotovitev normalnih delovnih pogojev lahko zahteva upravljanje. Zaposleni ima pravico tudi obvestiti vodstvo o vseh ugotovljenih pomanjkljivostih v organizaciji organizacije, če je to v njeni pristojnosti. Ima pravico do prejemanja informacij in gradiva, ki jih potrebuje za izpolnjevanje svojih nalog.

Odgovornost

Upravljavec plinskega kotla je odgovoren za nepravilno opravljanje svojih nalog in za nespoštovanje notranje rutine v organizaciji. Lahko je odgovoren za to, da ni ohranil zalog, ki mu jih je zaupalo vodstvo za delo. In odgovoren je tudi za povzročitev materialne škode podjetju. Upravljavci kotlovnic lahko odgovarjajo za kršitve kazenskega, upravnega ali delovnega kodeksa v skladu z veljavno zakonodajo države.

Zaključek

Za to delo ni potrebna visokošolska izobrazba ali dokončanje dodatnih tečajev, običajno zaposleni dobijo pouk od kraja opravljanja službe. Toda hkrati zahteva dobro fizično vzdržljivost, potrpežljivost, sposobnost opravljanja istih nalog in pozornost.

Ker so naloge upravljavca kotlovnice povezane z vzdrževanjem kotlov in grelnih naprav, mora biti zaposleni v dobrem zdravju, zlasti z vidom, centralnim živčnim sistemom in lokomotivnimi aparati. Vsaka napaka ali netočnost lahko privede do nesreče in poškodbe opreme, zato tak položaj pomeni veliko odgovornost. Toda na splošno zagotavlja stabilen dohodek in spodoben povprečni zaslužek. Na trgu dela je upravljavec kotlovnice dokaj zahteven poklic.