karierno upravljanje

Varnostnik 6. kategorije: izpit, licenca, spričevalo, posebna oprema in orožje

Kazalo:

Varnostnik 6. kategorije: izpit, licenca, spričevalo, posebna oprema in orožje
Anonim

Že samo ime poklica "varnostnik" pomeni, da mora varovati prostore, ozemlje in predmete na tem ozemlju. Leta 2009 je Ministrstvo za zdravje in socialni razvoj Ruske federacije uvedlo poklic „Varnostnik“ v ETKS dela in poklicev delavcev. Ustanovljeno je bilo 6 kategorij za ta poklic. Najvišji rang straža je 6.

Pravice in obveznosti varnostnika

Zaposleni v tem poklicu mora varovati lastnino, zagotoviti nadzor dostopa na zaupanih ozemljih. Po navedbah imenika je bil dolžan nadzorovati pravočasno vračanje potrdil, ki so bila predvidena za vstop / vstop na ozemlje.

Stražar lahko pregleda uvoženo in izvoženo premoženje, vozila z zaščitenega območja. Poleg tega mora stražar nadzorovati sredstva požarnega alarma. Varujte zdravje in življenje posameznikov, zagotavljajte red med množičnimi prireditvami na zaupnem ozemlju. Stražar mora preprečiti tatvino premoženja z zaščitenega območja, medtem ko lahko uporablja različna sredstva, vključno z uporabo orožja, ki je dovoljeno v varnostnih dejavnostih.

Imeti mora regulativne pravne akte na področju varnostnih dejavnosti, znati pridržati storilce kaznivih dejanj in jih predati uradnikom Ministrstva za notranje zadeve, kako uporabljati fizično silo in zaščitno opremo ter mora biti seznanjen z metodologijo za vzdrževanje dokumentacije o svojih dejavnostih, načinom lastništva posebnih sredstev, s katerimi je obdarjen za izvajanje poklicnih dejavnosti.

Dodelitev kvalifikacije „Varnostnik 6. kategorije“ predpostavlja zaščito ozemelj predmetov, prostorov, lastnine med prevozom z uporabo posebne opreme, vključno z orožjem, ki je dovoljeno zasebnim varnostnikom.

Oprema za zasebna podjetja za varovanje

Zasebni varnostnik 6. kategorije lahko dela v zasebnem varovalnem podjetju, ki ima posebno opremo, ki vključuje gumijasto palico, lisice, zaščitni telovnik in čelado, brezčutno orožje za samoobrambo, plinsko orožje, vključno z aerosoli s solzivcem, električnimi sunki in iskrivkami. Vse to lahko uporabljajo stražarji 5. kategorije. Bonus tej kategoriji je opremiti zasebno varnostno podjetje s tako posebno opremo in orožjem varnostnika 6. kategorije, kot je strelno orožje.

Učenje

Ta kategorija je najvišja za stražo. Vendar pa je trening najdaljši z najvišjimi stroški usposabljanja. Oseba, ki se je usposabljala, prejme varnostno potrdilo 6. kategorije. Vendar pa njegovo prejemanje ne zagotavlja, da bo zaposleni takoj po prihodu na delo v zasebnem varnostnem podjetju sprejet. Na delovnih mestih, ki ustrezajo tej lestvici, lahko zasedete vse, nato pa vam bodo ponudili delo v nižjih položajih. Ko pa sprostite delovno mesto varnostnika kategorije 6, boste premeščeni nanj.

Z izobraževalno ustanovo smo odločeni za tečaje

Imeti mora licenco za izobraževalne dejavnosti v pravi smeri. V dodatku k licenci bo naveden naslov, na katerem naj se usposabljanje izvaja. Primerjati ga je treba z dejanskim naslovom. Če se ne ujemata in sta na dejanskem naslovu samo mize in stoli, je bolje poiskati drugo ustanovo za usposabljanje.

Trening za stražarja 6. razreda kaže, da morate med treningom izstreliti 43 krogov. Hkrati vam lahko povedo, da vsebujejo tudi kartuše, ki jih je treba ustreliti na izpitu. Za izpit stražarja kategorije 6 je dodeljenih dodatnih 10 krogov. Včasih sta zapleteni in zaključni izpit združena in takrat pravijo, da bo od 43 razdeljenih 10 krogov, če pa ob prvi vaji odrežeš, kroge premalo izkoristiš, ne dobiš potrdila o opravljenem treningu in ne opraviš obsežnega izpita za stražo 6. razreda.

Komisija lahko zaprosi za dodelitev 5. kategorije, denarja za usposabljanje in neporabljene kartuše pa nihče ne bo vrnil.

Diplomiranje

Po končanem usposabljanju na izbrani izobraževalni ustanovi boste prejeli potrdilo, da je bil v določenem obdobju na tej ustanovi zaključen študij. Usposabljanje bi se moralo izvajati v okviru programa usposabljanja za zasebne varnostnike. Za varnostno potrdilo se morate obrniti na Ministrstvo za notranje zadeve.

Koncept kvalifikacijskega izpita

Ta izpit se izvaja v organih notranjega ministrstva in ne v izobraževalni ustanovi. Izpit lahko opravljate v kraju stalnega prebivališča ali registracije ter na kraju registracije zasebnega varnostnega podjetja, ki je kraj vašega dela. Izpitne vozovnice varnostnika 6. kategorije zahtevajo preverjanje teoretičnega znanja največ 15 minut, za kar mora ena oseba odgovoriti na 10 vprašanj. Poleg tega bi morala biti natančnost odgovorov vsaj 90%.

Izpit je v obliki testov za stražarja 6. razreda. Vstop na kvalifikacijski izpit vključuje predložitev naslednjih dokumentov komisiji Ministrstva za notranje zadeve:

  • potni list državljana Ruske federacije;
  • prijava v predpisani obliki;
  • kopija potrdila izobraževalne ustanove;
  • potrdilo v obrazcu 046-1 (dovoljeni zastaralni rok je 1 leto).

Pri dostavi kopij za primerjavo je treba predstaviti izvirne dokumente. Poleg tega morate imeti potrdilo izobraževalne ustanove o usposabljanju v programu, ki ni nižji od zahtevane ravni.

Kvalifikacijski izpit

Po predložitvi dokumentov jih komisija UMVD pregleda, nakar ji določi določeno število, čas in kraj, kjer bo potekal kvalifikacijski izpit.

Vsebuje teoretični del, ki vključuje, kot že omenjeno, preskuse varnostnika 6. kategorije, pa tudi dva praktična dela. V prvem praktičnem delu se preizkusijo veščine uporabe orožja za samoobrambo, v drugem pa veščine streljanja iz strelnega orožja.

Izpitne vozovnice varnostnika 6. kategorije niso tako zapletene. Za tiste, ki razumejo temo - vse je preprosto in enostavno.

Če izpita ni bilo opravljenega, je praviloma po 8 dneh dovoljeno ponovno opravljati brez prekvalifikacije. Če je izpit uspešno opravljen, potem komisija UMVD izda potrdilo o usposobljenosti zasebnega varnostnika zahtevane kategorije.

Vloga za varnostno potrdilo

Če ga želite pridobiti, se morate obrniti na oddelek za izdajo dovoljenj in dovoljenj (LRO) v okrožnem oddelku Ministrstva za notranje zadeve v kraju registracije / prebivališča državljana samega ali na kraju registracije zasebnega varnostnega podjetja, v katerem državljan dela.

V tem primeru se tam predložijo dokumenti:

  • Ruski potni list;
  • kopija potrdila o študiju;
  • kopija prejetega potrdila na Ministrstvu za notranje zadeve;
  • kopija potrdila 046-1 z istim obdobjem veljavnosti;
  • Fotografija 4x6 cm v količini 2 kosov;
  • vprašalnik o izdaji potrdila (praviloma se izda njegov obrazec, izpolnjevanje pa se izvede neposredno na Ministrstvu za notranje zadeve)
  • prejem plačila državne dajatve.

Preverjanje in odločitev o izdaji potrdila

Po dostavi dokumentov se podatki, navedeni v njih, preverijo. Izvaja se z razgovorom s prosilcem za potrdilo, s pošiljanjem poizvedb v informacijski center Ministrstva za notranje zadeve zaradi kazenske evidence vlagatelja ali dejstva njegovega kazenskega ali upravnega pregona.

Poleg tega se prošnje pošljejo organom za izdajo dovoljenj, organom kazenskega pregona, nadzornim in regulativnim organom. Izvedejo se lahko tudi drugi ukrepi, predvideni z veljavno zakonodajo.

Od dneva vložitve vloge skupaj s prilogami do odločitve o izdaji ali zavrnitvi izdaje potrdila lahko preteče največ 20 dni. Če so potrebni dodatni preveritveni ukrepi, se lahko rok s sklepom vodje strukturne enote Ministrstva za notranje zadeve poveča na 10 dodatnih delovnih dni.

Odločba se izda z obrazloženim mnenjem. To mora biti potrjeno s podpisom odločevalca, vodje ali njegovega namestnika oddelka za izdajo dovoljenj in dovoljenja za delo.

Pridobitev licence

Delo kot varnostnik lahko poteka v šestih kategorijah. Prve tri kategorije ne zahtevajo usposabljanja in licence. Stražarji 6. kategorije morajo po veljavni zakonodaji dobiti ustrezno dovoljenje, kar se razume kot potrdilo o zasebni straži. Izdaja se za obdobje 5 let. Vlagatelj mora biti ob prijavi polnoleten. Po tem obdobju je potreben postopek za podaljšanje certifikata.

Dovoljenje za pravico do opravljanja varovalnih dejavnosti prejme zasebno varovalno podjetje. Zakonodaja naše države ne zagotavlja zagotavljanja varnostnih storitev s strani ločenega stražarja.

Periodični pregled stražarjev 6. kategorije

Posameznik s potrdilom, ki vsebuje podatke o usposobljenosti zasebnega varnostnika, daje pravico do uporabe strelnega orožja, posebnega orožja in orožja za samoobrambo. Po uspešno opravljenem kvalifikacijskem izpitu se opravi občasno preverjanje.

Za stražarje 6. kategorije se izvede 1 leto po uspešno opravljenem izpitu. Za to kategorijo periodični pregled vključuje izpit iz teorije usposabljanja z ognjem, teoretičnega prava in medicinskega usposabljanja, pa tudi praktično streljanje iz delovnega orožja. Po opravljenem pregledu varnostnik prejme "izvleček iz protokola komisije", v skladu s katerim vodstvo zasebnega varnostnega podjetja pri upravi Ministrstva za notranje zadeve zaprosi za dovoljenje za nošenje in shranjevanje službenega orožja pri opravljanju uradnih dolžnosti.

ATS izda ustrezno dovoljenje, ki navaja serijo in število orožja, ki je v varnostnem spričevalu stražarja in mora biti vedno pri njem. Stražar mora med dežurstvom prejeti orožje in ga predati ob koncu izmene. Orožja ni mogoče uporabljati v osebne namene.

Končno

Tako položaj varnostnika, zlasti najvišje stopnje, vključuje začetno porabo denarja za usposabljanje, opravljanje izpitov in občasno potrjevanje skladnosti položaja. Če so bile osebe obsojene, so zoper njih vodili kazensko preiskavo, jih odpuščali iz državne službe zaradi kršenja zakona, če so jim že odvzeli licenco in je minilo manj kot 1 leto od preklica, če so jih nenehno privedli do upravne odgovornosti, nimajo pravice za pridobitev licence varnostnika.