karierno upravljanje

Delovne odgovornosti ekonomista proračunske institucije (za življenjepis)

Kazalo:

Delovne odgovornosti ekonomista proračunske institucije (za življenjepis)

Video: CS50 Lecture by Steve Ballmer 2024, Maj

Video: CS50 Lecture by Steve Ballmer 2024, Maj
Anonim

Ekonomist je poklic z zelo široko paleto funkcionalnih odgovornosti, vrst in vej dejavnosti. Ekonomisti povsod povprašujejo v takšni ali drugačni obliki z različnimi naslovi delovnih mest in seznamom nadzorovanih nalog. Danes je ta smer zelo priljubljena med mladimi, ki izberejo svoje nadaljnje poklicno okolje, posebnost in prihodnje delovno mesto. Ta članek bo obravnaval dolžnosti ekonomista proračunske institucije, njegovo delovno navodilo, potrebno znanje in tudi značilnosti dela za državo.

Delo ekonomista

Poklic "ekonomist" je dokaj širok pojem, ki vključuje veliko delovnih mest. To vključuje računovodjo in analitika ter revizorja in vodstvene položaje. Izobraževanje ekonomista odpira vrata številnim gospodarstvom in korporacijam z visoko plačanimi mesti, teh strokovnjakov pa v proračunskih organizacijah ne more. Delo ekonomista vključuje številne posebnosti in zahteva globoko znanje. Najbolj povprašujejo ljudje z višjo izobrazbo, po možnosti diplomiranje. Višja kot je kvalifikacija specialista in več izkušenj, boljše ga čaka njegovo delovno mesto.

Na delovnem mestu ekonomist opravlja več pomembnih funkcij: načrtovanje finančnih dejavnosti za obdobje, analizo ekonomskih kazalcev, napovedovanje uspešnosti, podporo finančnim in poslovnim poslovanjem, poročanje, računovodstvo in še veliko več. Vsaka posebna organizacija postavlja svojim zaposlenim posamezne naloge in načine, kako jih doseči.

Značilnosti dela ekonomista v javnem sektorju

Proračunske organizacije se zelo razlikujejo od trgovskih. Računski načrt bilance stanja, ki se uporablja pri objavah, in nekatere poenotene oblike dokumentov se tudi razlikujejo. Poleg tega se na povsem drugačen način upoštevajo tudi prejem sredstev, njihovi izdatki in poročanje zanje. Kar pa je nenavadno, delovne odgovornosti ekonomista v proračunski ustanovi niso daleč od odgovornosti delavcev v trgovskih podjetjih. Da, ekonomist bo pri delu uporabil druge formule za izračun, objave in poročilno dokumentacijo, vendar se njegovo bistvo ne bo dramatično spremenilo. Njegove odgovornosti še vedno vključujejo analizo, izračun in podporo organizacije.

Izobraževanje, kategorije in izkušnje

V različnih mestih države obstajajo univerze in akademije, ki študente neposredno pripravljajo na javno službo. Svetli predstavnik - RANEPA pod predsednikom Ruske federacije. V izobraževalni program takšnih izobraževalnih institucij so vključeni predmeti, ki pojasnjujejo tankosti dela v proračunskih organizacijah. A v resnici za dosego takšnega delovnega mesta absolutno ni treba diplomirati na posebnem inštitutu. Dovolj je, da se izobrazite kot ekonomist.

V državnih organizacijah obstaja praksa dodeljevanja kategorij strokovnjakom. Od nje so odvisne dolžnosti ekonomista proračunske institucije. Dodeljena je glede na stopnjo izobrazbe in delovne izkušnje.

  • Specialist brez kategorij je univerzitetni diplomant brez delovnih izkušenj ali specialist s srednjo poklicno izobrazbo in vsaj triletnimi izkušnjami na tem področju. Strokovnjak s srednjo specializirano izobrazbo na drugih inženirskih in tehničnih področjih lahko pridobi položaj ekonomista brez kategorije v proračunski ustanovi, če ima izkušnje več kot pet let.
  • Druga kategorija je dodeljena specialistu z visokošolsko izobrazbo in delovnimi izkušnjami s področja ekonomije ali na drugih inženirskih in tehničnih področjih za delovna mesta, ki jih ima triletni visokošolski strokovnjak.
  • Prva kategorija je specialist z visokošolsko izobrazbo in delovnimi izkušnjami kot ekonomist druge kategorije od treh let.

Pri delu je potrebno znanje

Delovne obveznosti ekonomista proračunske institucije zahtevajo, da ima strokovnjak na tem položaju določen nabor znanj in veščin. Potreben minimum intelektualne prtljage vključuje poznavanje naslednjih vidikov:

  • normativni dokumenti, državni akti, zakoni, metodološki priročniki, povezani s področjem dela;
  • metode gospodarskega in finančnega načrtovanja;
  • postopek in metode za razvoj finančnega in gospodarskega načrta dela za zahtevano časovno obdobje;
  • metode za analizo uspešnosti organizacije kot celote in njenih enot;
  • metode za napovedovanje prihodkov in odhodkov prihodnjih obdobij;
  • razvoj poslovnih načrtov;
  • dokumentacija za načrtovanje, računovodstvo in poročanje;
  • določitev ekonomskega donosa in učinka uvedbe inovacij;
  • lokalne regulativne dokumente organizacije.

Dolžnosti uradne osebe

Naloge ekonomista v proračunski ustanovi za izobraževanje, zdravstveno varstvo ali kulturo se lahko nekoliko razlikujejo glede na kraj dela, na splošno pa je lahko predstavljen naslednji seznam:

  • zbiranje in izvajanje začetnih kazalnikov o ekonomskem delu organizacije;
  • vzdrževanje računovodstva, izvajanje gospodarske dejavnosti;
  • izračuni na različnih področjih organizacije;
  • načrtovanje finančnih dejavnosti v tekočem in naslednjih obdobjih;
  • razvoj načinov varčevanja;
  • načrtovanje obstoječega proračuna in odloženega dohodka;
  • tarifiranje za zaposlene;
  • sledenje stroškov, poročilo o porabi proračuna;
  • izračun proračunskih plačil, proračunskih sredstev in drugih zneskov, predvidenih za delo te proračunske organizacije;
  • analiza dejavnosti, njena optimizacija na podlagi rezultatov analize;
  • komunikacija z višjimi strukturami;
  • spremljanje izvajanja pogodbenih obveznosti strank;
  • priprava rednih poročil;
  • izvajanje nakupov v proračunski organizaciji;
  • oblikovanje, shranjevanje in zagotavljanje dostopa do arhivov dokumentacije in poročil.

Pravice in odgovornosti zaposlenega

Dolžnosti ekonomista v proračunskem zdravstvenem zavodu, izobraževalnih ustanovah ter drugih državnih in občinskih službah pomenijo resnost in večjo odgovornost za delo. Ljudje, zaposleni v javnih službah in organizacijah, bi morali jasno upoštevati navodila za zmanjšanje napak in drugih človeških dejavnikov.

Za neizpolnjevanje obveznosti do države in družbe so jim lahko izrečene globe, sankcije, oprosti, odpuščeni ali celo obsojeni. Pravice ljudi, vključenih v vlado, pa so širše od pravic zaposlenih v komercialnih organizacijah. Torej so upravičeni do daljših počitnic, izplačujejo se četrtletni in letni dodatki, zagotovljen je celoten socialni paket. Dodatni dodatki za delo za državo so lahko brezplačna ali znižana vozovnica za javni prevoz, letna potovanja v sanatorij za mladoletne otroke in drugi pozitivni vidiki.

Izobraževalne ustanove, zdravstvo in kultura

Naloge ekonomista proračunske institucije za kulturo, zdravstvo in izobraževalne ustanove vključujejo popolno poročilo o opravljenem delu, jasno določene roke za predložitev analitičnih mnenj in do pena izračunanih cen za storitve in izdelke, če obstajajo. Večina denarja v takih organizacijah prihaja iz državnega proračuna, torej iz plačil davkoplačevalcev. To pomeni, da morajo biti vsi podatki, ki jih zagotavlja ekonomist, čisti, pregledni in razumljivi ter odprti za vse uveljavljene uporabnike.

Na primer delovne naloge ekonomista agencije za javno naročanje vključujejo organiziranje specializiranih razpisov, ki so na voljo vsem uporabnikom, ki lahko dostopajo do spletnega mesta in se zanimajo za te informacije. Hkrati mora biti nabava izvedena v skladu z vsemi pravili, določenimi v zakonodaji.

Kaj napisati v življenjepisu

Naloge ekonomista proračunske institucije za življenjepis morajo biti v celoti opisane. Bolj kot je kandidat sposoben, več kot je veliko dela na področju proračunskega gospodarstva, ki ga je naletel. Iskanje kandidatov za proračunske organizacije običajno poteka z veliko konkurenco za kraj, seveda če so izpolnjena pričakovanja o plačah. Zato je za obisk vseh tekmovalcev potrebno čim bolj barvito opisati svoje zasluge in veščine. Vendar je treba upoštevati, da je goljufije v tej zadevi zelo enostavno razkriti na prvi stopnji razgovora, zato je treba opisati le resnične podatke.