karierno upravljanje

Delo s telesnim stražarjem: funkcije, opis dela in pregledi

Kazalo:

Delo s telesnim stražarjem: funkcije, opis dela in pregledi

Video: TSH test: kada je snižen, a kada je povišen ovaj hormon? 2024, Maj

Video: TSH test: kada je snižen, a kada je povišen ovaj hormon? 2024, Maj
Anonim

Kaj se ve o poklicu telesne straže? Verjetno so predstavniki te obrti veliki, žilavci, ki zelo pomembne ljudi ščitijo pred nevarnostjo. Je tako? Vse o poklicu telesnega stražarja bo opisano v tem članku.

Kaj je telesni stražar?

Takoj je treba zavreči stereotip, da je osebna zaščita pokazatelj statusa, prestiža in bogastva. Pogosto so telesni stražarji potrebni, da zaščitijo svoje življenje in življenje svojih bližnjih. Vedno premožni ljudje nimajo osebne zaščite. Ne najbogatejši državljani vse pogosteje začnejo uporabljati storitve telesnega stražarja. In za to je lahko veliko razlogov: nenehne grožnje, strah pred maščevanjem nekoga itd.

In kakšno je delo telesne straže? Kakovosten in kompetenten zaposleni na področju osebne varnosti bi moral biti miren, fizično močan in, kar je najpomembneje, pozoren. Telesni stražar mora biti stalno v kondiciji, sicer lahko obstaja nevarnost izgube službe.

Toda kaj opisuje delo o osebnih varnostnikih? Telesnega stražarja najverjetneje ne bi dobili brez ustrezne izobrazbe (bodisi izobrazbe v zahtevani posebnosti ali posebnih tečajev), licence za izvajanje poklicnih dejavnosti in licence za orožje. Poleg tega mora telesni stražar poznati vsebino velikega števila predpisov in pravil ter tudi biti sposoben uporabljati ta pravila v praksi. Osebna straža je podrejena vodji varnostne službe.

O osebnih lastnostih telesnega stražarja

Zadevna dela je mogoče pridobiti le, če imajo določene lastnosti in spretnosti.

Osebni telesni stražar verjetno ne bo človek živčen, nepazljiv in razdražljiv. Če želite delovati v osebni straži, morate imeti popolnoma drugačne lastnosti in lastnosti značaja. Toda kakšne so te lastnosti?

Kot že omenjeno, gre seveda za večjo previdnost. Ni dovolj le močnega telesnega stanja. Za zaposlitev moraš biti zelo pameten, morda celo zvit. Zdravi fantje na petah pomembne osebe so prikazani le v filmih. Pravzaprav je telesni stražar skrivna, neopazna oseba. Mora se znati raztopiti v množici, opaziti tisto, česar drugi ne opazijo - niti najmanjše podrobnosti. Le s povečanimi občutki in sposobnostjo predvidevanja nevarnosti je mogoče pridobiti telesnega stražarja.

Prav tako je treba izpostaviti glavne dejavnike, ki ovirajo pridobitev delovnega mesta:

  • šibek živčni sistem;
  • kakršne koli zdravstvene težave;
  • povečana tesnoba;
  • utrujenost;
  • povečana ali zmanjšana aktivnost;
  • premalo razvito mišljenje, slab spomin.

Odgovornosti telesnega stražarja

Izpostavimo lahko najosnovnejšo dolžnost osebnega stražarja: zaščititi zaščiteno osebo.

Vendar pa ni vse tako preprosto. Ta obveznost spada v številne velike in majhne funkcije, ki jih je treba kakovostno opravljati. Delo s telesnim stražarjem je zelo odgovoren poklic. Za to obrt obstaja tudi opis delovnega mesta, v katerem je napisano naslednje:

  • kompetentno izvajanje funkcij, dodeljenih zaposlenemu;
  • budnost skozi ves delovni dan;
  • sprejetje ukrepov za odpravo groženj varovani osebi;
  • osredotočiti se na svoje delo in prepovedati motenje zunanjih dejavnikov;
  • izvajanje odločilnih, kompetentnih in dobro usklajenih funkcij v primeru nevarnosti ali grožnje;
  • poroča šefom o trenutnih razmerah.

O odgovornosti telesne straže

Opis delovnega mesta vsebuje tudi razdelek o odgovornosti predstavnika takšnega poklica, kot je telesni stražar.

Delo je resnično zapleteno in celo nevarno, zato je ustrezna odgovornost dodeljena zaposlenemu. Tukaj je opisano v opisu dela:

  • telesni stražar je odgovoren za nepravilno izvajanje svojih funkcij, še bolj pa za njihovo popolno neupoštevanje;
  • za povzročanje različnih vrst materialne škode;
  • za disciplinska, upravna ali celo kazniva dejanja.

Tako so vse točke, ki so navedene zgoraj v zvezi z odgovornostjo telesnega stražarja, popolnoma razkrite in povsem poštene.

O pravicah telesnih stražarjev

In kaj piše v navodilu o pravicah predstavnika zadevnega poklica? Katere pravne možnosti ponuja to delo?

Telesno-osebni stražar ima pravico:

  • o socialnih garancijah;
  • zahteve glede pomoči pri upravljanju;
  • zahteve oblasti glede optimalnih delovnih pogojev;
  • o seznanjanju s sprejetimi dokumenti in normativi, tako ali drugače v zvezi z zadevnim specialistom;
  • obljubiti oblastem, projektom in načrtom, ki lahko prispevajo k optimalnemu in učinkovitemu delovanju organizacije.

Tako se poklicne pravice telesnega stražarja praktično ne razlikujejo od poklicnih pravic katerega koli drugega zaposlenega.

Kdo je prevajalec telesne straže?

Nenavadno je, toda poklic telesne straže ima kar nekaj podvrsti: delati kot voznik-telesni stražar, telesni stražar-kontra obveščevalec itd.

Osebni prevajalec je ravno takšen od teh vrst. Kaj lahko poveste o predstavniku tega poklica?

Prevajalec telesne straže (drugo ime je bodyguard-referent) je, lahko bi rekli, vrh karierne lestvice, najprestižnejši in najvišje plačan poklic na področju osebne varnosti. Konec koncev zaščitena oseba v resnici z enim kamnom ubije dve ptici: najame osebo, s katero bi se lahko pogajala in se hkrati počutila varno. Seveda si ne morejo vsi privoščiti takšne straže. Poleg tega mora obstajati nedvomna potreba po takem specialistu.

Glede samega telesnega stražarja-prevajalca velja povedati, da ima napredne funkcije, pravice in obveznosti. In v skladu s tem odgovornost zelo pade nanj.

O nevarnostih poklica

Obstajajo štiri vrste nevarnosti, katerim so lahko izpostavljeni osebni telesni stražarji.

Razvrščajo jih glede na resničnost.

Obstaja tako imenovana "potencialna nevarnost". Vključuje dejstvo, da je poklic varuha sam po sebi nevaren. V tarčo niso samo osebe, ki jih ščitijo, temveč tudi sami njegovi stražarji. Omeniti velja tako imenovano "konkurenčno vojno" in njene podvrste. Stvar je v tem, da večja kot je napetost "od zgoraj", večje je tveganje za nevarnost samega telesnega stražarja.

Naslednji pogled je namišljena nevarnost. Njegovo bistvo je razvidno že iz imena: sam telesni stražar grozi lastnemu umu. Ta položaj ima lahko tako pozitivno kot negativno konotacijo. Po eni strani je občutek zamišljene nevarnosti lahko dobra intuicija. In na drugi - običajni alarmizem, ki ga v nobenem primeru ne bi smeli podrejati telesnemu stražarju.

Izpostavljena odgovornost je nevarnost, ki jo lahko povzroči sam stražar. Preprosto povedano, slabo delo telesnega stražarja vodi v resnične grožnje in nevarnosti, ki jih bo neposredno izzval osebni stražar.

In, seveda, resnična nevarnost. Pojasnite, da ta pojav nima smisla. Vendar pa je vredno omeniti, da se telesni stražar vedno izloči najprej in šele nato pomembna oseba.

Kje lahko dobim telohranitelja?

Tisti, ki želijo dobiti zadevni položaj, morajo kot možnosti upoštevati predvsem velika, velika mesta.

V majhnih provincah, še manj pa v vaseh in vaseh, je malo verjetno, da bi si lahko zagotovili delo varnostnika. Moskva, Minsk, Kijev, Astana in številne druge prestolnice različnih držav se pogosto spopadajo z oglasi za iskanje osebnega telesnega stražarja.

Toda vredno je razmisliti o tem, da tisti, ki iščejo zaščito, verjetno ne bodo zaposlili koga groznega. Praviloma so potrebni stiki, skrbniki, ki bi lahko potrdili, da lahko najeti stražar zaupate. Tako je poleg težav v samem poklicu delo "telesni stražar-osebni stražar" ​​zelo težko dobiti. Sankt Peterburg, Jekaterinburg, Ufa in druga velika mesta so tista območja, kjer je morda prostih delovnih mest za zadevni poklic. Toda, kot že rečeno, glavna stvar so dobre družbene povezave.